Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022

έλευση Απόστολου Παπαδόπουλου (ρεπορτάζ - φωτογραφίες)

του Θεόδωρου Χαρ. Βάτσιου

φιλόλογου - ιεροψάλτη

 Την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2022 στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Αγρινίου τελέστηκε  Αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος  και προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και Τοποτηρητού της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Ιεροθέου. Το ιερό αναλόγιο τίμησε με την παρουσία του και διακόνησε θαυμάσια ο μουσικολογιώτατος πρωτοψάλτης του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αθηνών κ. Απόστολος Παπαδόπουλος, πλαισιωμένος από τους ιεροψάλτες του Ναού, Θεόδωρο Αυγούλη και Γεώργιο Γαρουφαλή.

      Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, γύρω στις 12:00 το μεσημέρι, ο αξιότιμος κ. Παπαδόπουλος παρέστη στην προγραμματισμένη συνάντηση με φιλόμουσους και ιεροψάλτες από το Αγρίνιο και την ευρύτερη περιοχή στην αίθουσα του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Αγρινίου, ύστερα από πρόσκληση του συλλόγου ιεροψαλτών Αγρινίου "Άνθιμος ο Αρχιδιάκονος". Άπαντες εξεπλάγησαν από την ταπεινοφροσύνη και την ευγένεια του ήθους του κυρίου Παπαδόπουλου ενώ σχολιάστηκε θετικά το γεγονός ότι με απλό και κατανοητό λόγο εξέφρασε τις απόψεις του για τα ιεροψαλτικά δρώμενα.
      Αρχικά, έκανε λόγο για το ήθος που οφείλει να έχει ένας ιεροψάλτης. Ανέφερε ότι τα δυο κύρια γνωρίσματα ενός ιεροψάλτου, ασχέτως του επιπέδου των μουσικών γνώσεων και της φωνής που διαθέτει ο καθένας, πρέπει να είναι το ταπεινό φρόνημα και η παρρησία. Όπως χαρακτηριστικά ελέχθη κατά τη διάρκεια της ομιλίας του: " Να μη φοβόμαστε να εκφράζουμε ό,τι μας προβληματίζει και να λέμε την αλήθεια, όταν όμως το κάνουμε, να εκφραζόμαστε ταπεινά, γιατί  όπου δεν υπάρχει ταπείνωση, χάνεται η Χάρις του Θεού". Έπειτα, αφού έδωσε συγχαρητήρια για την ιεροψαλτική παράδοση που έχει η Αιτωλοακαρνανία βγάζοντας καταξιωμένους και κατηρτισμένους ιεροψάλτες, τόνισε την αναγκαιότητα ο καθένας να καταβάλλει την προσωπική του προσπάθεια να εξελίσσεται και να μαθαίνει συνεχώς όσο είναι διάκονος του αναλογίου ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει τη σημαντικότητα της σωστής προετοιμασίας αυτών που πρόκειται να ψάλλει κάποιος, σχολιάζοντας: "Πρέπει να ξέρουμε τί ψάλλουμε και τί διαβάζουμε". 
      Στη συνέχεια, απάντησε πρόθυμα στις ερωτήσεις των παρευρισκομένων λύνοντας απορίες και συμμεριζόμενος τους προβληματισμούς τους. Εξέφρασε ανοιχτά τη θέση του ότι είναι στενάχωρο να υπάρχουν αντιπαλότητες στους ιεροψαλτικούς κύκλους εξαιτίας του εγωισμού και της ζηλοφθονίας και σύστησε για άλλη μια φορά ταπεινότητα και σύνεση."Η ταπείνωση, η μουσική κατάρτιση, η γνώση των κειμένων που διαβάζουμε και η φωνή που διαθέτει ο καθένας είναι αρκετά να διαμορφώσουν το λεγόμενο "εκκλησιαστικό μουσικό ύφος", ήταν η απάντηση που έδωσε σε ερώτηση που τού έγινε περί ύφους στην εκκλησιαστική υμνολογία.
      Στο τέλος της συνάντησης παρέλαβε δώρα: εκ μέρους του συλλόγου ιεροψαλτών έναν δίσκο της χορωδίας μας με ύμνους από Αιτωλοακαρνάνες μελοποιούς και ένα βιβλίο για την επανάσταση του 1821 στην Αιτωλοακαρνανία, από το εκκλησιαστικό συμβούλιο της Αγίας Παρασκευής Αγρινίου ένα μουσικό βιβλίο (ειρμολόγιο) του αείμνηστου μουσικοδιδασκάλου Αποστόλου Παπαχρήστου και από την καθηγήτρια της σχολής βυζαντινής μουσικής Αγρινίου κυρία Μαρία Βουλδή ένα χειρόγραφο πίνακα με το απόφθεγμα του Εμμανουηλ Χρυσάφου για την εκμάθηση της βυζαντινής μουσικής. Εμφανώς συγκινημένος, ο κ. Παπαδόπουλος δέχθηκε τα δώρα και ευχαρίστησε με τη σειρά του για τη φιλοξενία. Υποσχέθηκε ότι θα προσπαθήσει να έρθει ξανά στην περιοχή και θα επαναληφθεί παρόμοια ιεροψαλτική συνάντηση. Πριν την αποχώρηση από την αίθουσα, παρά την κόπωσή του, δε χάλασε το χατήρι των φιλόμουσων να ψάλει έναν ύμνο.
Το απόγευμα της Κυριακής πραγματοποιήθηκε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό της ιεράς μητροπόλεώς μας, η οποία θα μεταδοθεί στα πλαίσια της εκπομπής <ψαλτωδία>, που επιμελείται ο σύλλογος ιεροψαλτών κάθε Σάββατο ώρα 13:00.
      Ο σύλλογος ιεροψαλτών Αγρινίου ευχαριστεί τον κ. Απόστολο Παπαδόπουλο για την παρουσία του στην θαυμάσια σύναξη που πραγματοποιήθηκε και εύχεται ο Τριαδικός Θεός να του χαρίζει υγεία, πνευματική προκοπή και να του δίνει δύναμη να υπηρετεί το αναλόγιο με το ήθος που τον διακατέχει υμνώντας τα μεγαλεία του Θεού. 
 
 

 
 






Δεν υπάρχουν σχόλια: