Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου 2009

"ΜΕΛΩΔΗΜΑΤΑ" ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΠΡΕΒΕΖΙΑΝΟΥ

Το παρακάτω άρθρο του κ. Μιχαήλ Οικονόμου, πρώην προέδρου του Συλλόγου μας, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα "Παναιτωλική" στις 8 Ιανουαρίου 2009. Ευχαριστούμε θερμά και συγχαίρουμε τον πρώην Πρόεδρο του Συλλόγου μας για τη δημοσίευσή του αυτή.

Ευχαριστήριο ανάκρουσμα*

Η ερίτιμος κυρία Αγνή Δασκαλάκη - Πρεβεζιάνου είχε την ευγενική καλοσύνη να μου προσφέρει δύο (2) σώματα του βιβλίου "ΜΕΛΩΔΗΜΑΤΑ", το οποίο πρόσφατα εξέδωκε και κυκλοφόρησε στη μνήμη του αειμνήστου συζύγου της Γερασίμου Πρεβεζιάνου. Την ευχαριστώ εγκάρδια.
Εξάλλου η μορφή του Γερασίμου, χρόνια τώρα, ζει μέσα στις καρδιές όλων μας άφθαρτη και ανεξίτηλη. Έτσι, το βιβλίο ήρθε ν' αναγγείλει και να πιστοποιήσει επίσημα "την τιμήν του ηγαπημένου". Γιατί ο Γεράσιμος δεν ήταν μόνο το χαρισματικό μουσικό ταλέντο, που ξάφνιασε, μέσα σε λίγο καιρό, με το έργο του την πόλη μας και όχι μόνο..., ήταν παράλληλα κι ένα μέταλλο χαρακτήρα ανθεκτικό στην δυνατή υψικάμινο του πόνου, που κράτησε ως το τέλος το πνεύμα του γεμάτο έμπνευση και δημιουργία.
Τα τελευταία του "μελωδήματα" αφιερωμένα στην Υπεραγία Θεοτόκο και τον άγιο Μεγαλομάρτυρα Δημήτριο, είναι αληθινά μεγάλες εμπνεύσεις ενός ανθρώπου με ακατάβλητο ψυχικό σθένος, με σπάνια πνευματική εγρήγορση και αστείρευτο μουσικό τάλαντο.
Ένα άλλο στοιχείο του χαρακτήρα του που αναδύεται ως άρωμα, μελετώντας αυτά τα "μελωδήματα" είναι το "αεί και εν σπουδή προσκαρτερών" την βασιλεία του Θεού, έχοντας κρυφά μέσα στην καρδιά του το του Αποστόλου Παύλου: "και προσδεχόμενοι την μακαρίαν ελπίδα και επιφάνειαν της δόξης του μεγάλου Θεού και σωτήρος ημών Ιησού Χριστού".
Ζούσε με το δικό του τρόπο την αγωνία για την "25η ΩΡΑ", την ατελεύτητη ώρα της μελούσης βασιλείας του Θεού.
Ω τι μεγαλείο! Αυτό το "προσκαρτερών". Τι πλούτος! Αυτό το "εν κρυπτώ ζην εν Χριστώ". Αλησμόνητε, "εν κρυπτώ" της ψυχής μου, φίλε, δεν σε ξεχνώ. Δεν ξεχνώ τις μακρές νυχτερινές πνευματικές συζητήσεις μας και αναζητήσεις "εν παντί...". Δεν ξεχνώ το τελευταίο σου τηλεφώνημα στις 26 Σεπτεμβρίου, εορτή του αγίου ενδόξου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ιωάννου του θεολόγου, που μου ευχήθηκες "ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ" "αναμιμνησκόμενος των εν Πάτμω...".
Ήθελα από καιρό ν' αναγγείλω "εν βουλή δικαίων" τούτο το μεγαλείο και "το αεί εν σπουδή προσκαρτερών". Και να, ήρθε τώρα η ευλογημένη ώρα με το βιβλίο "ΜΕΛΩΔΗΜΑΤΑ" κι έγινε το ποθούμενο.
Συγχαίρω με όλη τη δύναμη της ψυχής μου την αγαπητή και ερίτιμο κυρία Αγνή Δασκαλάκη - Πρεβεζιάνου για την έκδοση, η οποία είναι από κάθε άποψη "εις το τέλειον" και άκρως επιμελημένη. Και πως θα μπορούσε, εξάλλου, να είναι διαφορετικά, αφού είναι απαύγασμα άφθαρτης αγάπης και αλήστου μνήμης.
Παράλληλα, συγχαίρω όλους τους καλούς συνεργούς του έργου της παρούσας έκδοσης. Ιδιαίτερα τους φίλους που συγκροτούν την ξεχωριστή "ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ", οι οποίοι στο CD 1 απέδωσαν "τα Μελωδήματα" όπως ακριβώς τα εμπνεύστηκε, τα συνέθεσε και τα απέδιδε ο δημιουργός και δάσκαλός τους, καταλείποντας παρακαταθήκην "φυλάττειν αυτήν".

*(ανάκρουσμα: εκτέλεσις μέρους μουσικού έργου υπό ορχήστρας)

Δεν υπάρχουν σχόλια: