Τρίτη, 19 Μαΐου 2009

Χαιρετισμός κ. Χρήστου Μουσελίμη, προέδρου Συλλόγου Ιεροψαλτών Ν. Αιτωλ/νίας «Άνθιμος ο Αρχιδιάκονος», στη «Συνάντηση Βυζαντινών Χορωδιών»

Πανοσιολογιώτατε εκπρόσωπε του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ.κ. ΚΟΣΜΑ.
Κύριε πρώην βουλευτά.
Κυρίες και κύριοι αντιδήμαρχοι.
Εκπρόσωποι τοπικών φορέων και συλλόγων.
Αγαπητοί φίλοι και φίλες, κυρίες και κύριοι.

Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά!
«Βίος ανεόρταστος, μακρά οδός απανδόχευτος», έλεγαν οι Αρχαίοι πρόγονοί μας. Ζωή χωρίς γιορτή μοιάζει με μακρύ δρόμο χωρίς πανδοχείο. Μια ζωή δίχως σταθμούς, ανάπαυση, ανανέωση, ανεφοδιασμό και αναψυχή είναι οδυνηρή, κουραστική και πικρή. Και η εορτή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Χριστοφόρου που σε λίγες μέρες θα αξιωθούμε να πανηγυρίσουμε με ευλάβεια, κατάνυξη και τιμή είναι μία ακόμη ευκαιρία χαράς και πνευματικής ωφελείας.
Ζούμε καθημερινά την παρουσία του Αγίου Χριστοφόρου, προστάτου και πολιούχου της πόλεώς μας. Απολαμβάνουμε των χαρίτων του τμήματος του Ιερού του λειψάνου που βρίσκεται στο νέο Ιερό του Ναό. Έχουμε κάθε χρόνο την ευκαιρία να μετέχουμε στις εορτές προς τιμήν του. Η προφορική και η γραπτή παράδοση για τη σχέση του Αγίου Χριστοφόρου με την πόλη μας και τον πιστό υπηρέτη του Αγίου, τον μακάριο Παπαποστόλη, είναι οικεία. Είναι ο «αφέντης Άγιός μας». Η θέα των Αγίων του εικόνων μας πληροφορεί εποπτικώς για το ιλαρό του πρόσωπο, για το βίο και το μαρτυρικό του τέλος.
Ο Σύλλογος Ιεροψαλτών Νομού Αιτωλ/νίας «ΑΝΘΙΜΟΣ Ο ΑΡΧΙΔΙΑΚΟΝΟΣ» με έδρα την πόλη του Αγρινίου συμμετέχοντας στις εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν του πολιούχου της πόλεώς μας Αγίου Μεγαλομάρτυρος Χριστοφόρου και σε συνεργασία με το πνευματικό κέντρο του Δήμου Αγρινίου «Στέλιος Τσιτσιμελής» και την αξιότιμη πρόεδρο αυτού κ. Κων/να Κατσαρή σας καλωσορίζει στη σύναξη αυτή που σκοπό έχει την προβολή της ψαλτικής τέχνης. Της λειτουργικής αυτής τέχνης της ορθοδόξου Εκκλησίας μας η οποία αποβλέπει στην πνευματική μας ανάταση, στην κατάνυξη της ψυχής, στην απελευθέρωση της διάνοιάς μας από τα δεσμά της υλικής αντικειμενικότητας. Αυτή που κατά τον αείμνηστο Φώτη Κόντογλου «εκφράζει τον πνευματικό χαρακτήρα της Ορθοδοξίας και ερμηνεύει την μυστική και θεοπρεπή θεολογία της.
Η σημερινή μας εκδήλωση, γίνεται με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, ο οποίος μας εξέφρασε τη λύπη του που δεν μπορεί να παραστεί, διότι απουσιάζει σε προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Άγιον Όρος. Τον ευχαριστούμε θερμώς για την πατρική του αγάπη και την πολύτιμη βοήθειά του. Θα ήταν αδύνατον να πραγματοποιηθεί η σημερινή μας συνάντηση εάν δεν κατέθεταν όσοι παίρνουν μέρος σ’ αυτή το χάρισμά τους, το μεράκι του και την αγάπη τους για την τέχνη του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού.
Αισθάνομαι ιδιαιτέρως την ανάγκη να ευχαριστήσω εκ μέρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Ιεροψαλτών Νομού Αιτωλ/νίας «Άνθιμος ο Αρχιδιάκονος»
- Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου μας και την αξιότιμη και αγαπητή πρόεδρο αυτού κ. Κων/να Κατσαρή η οποία αγκάλιασε κυριολεκτικά το Σύλλογό μας και αποδέχτηκε με ενθουσιασμό την πρότασή μας τον περασμένο Νοέμβριο κατά την εθιμοτυπική συνάντησή του νέου Δ.Σ. του Συλλόγου μας μαζί της. Με ζήλο πολύ και αξιοθαύμαστη αγάπη συνεργάστηκε μαζί μας για να έχουμε το σημερινό αποτέλεσμα, το οποίο πιστεύουμε ότι δεν θα αδικήσει τους κόπους όλων.
- Τους αγαπητούς χοράρχες κ. Σπυρίδωνα Υφαντή και κ. Κων /νο Αγγελίδη, οι οποίοι διακρίνονται για την άρτια μουσική τους κατάρτιση και την μακροχρόνια και πολύτιμη πείρα του αναλογίου και οι οποίοι μαζί με του εκλεκτούς τους χορωδούς, φιλαδέλφως αποδέχτηκαν την πρόσκλησή μας να έρθουν στην πόλη μας, παρά το βεβαρημένο πρόγραμμά τους.
- Τα ΜΜΕ της πόλεώς μας, του Νομού μας, της Δυτικής Ελλάδος γενικότερα αλλά και της Αθήνας που συνετέλεσαν τα μέγιστα στην προβολή και κοινοποίηση της σημερινής εκδήλωσης. Θα μου επιτρέψετε ιδιαιτέρως να ευχαριστήσω θερμώς τις διευθύνσεις και τους συνεργάτες του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος και του τοπικού Ραδιοφωνικού Σταθμού «Ο ΠΑΤΡΟΚΟΣΜΑΣ» της ενορίας Αγίου Χριστοφόρου Αγρινίου, την αξιότιμη κυρία Σμαραγδή Καράγιωργα, παραγωγό του Ρ/Σ της Εκκλησίας της Ελλάδος, τους ιδιοκτήτες του τηλεοπτικού σταθμού «ΑΧΕΛΩΟΣ TV, κυρίους Γεώργιο και Κωνσταντίνο Μπόκα, την κυρία Νανά Θεοδωροπούλου, δημοσιογράφο του ιδίου σταθμού και το σύνολο των δημοσιογράφων της πόλεώς μας ,για την πολύτιμη συμβολή τους.
- Τον κ. Βασίλειο Μυλωνά - Θεολόγο και όλους όσους συνέβαλαν καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην εκδήλωσή μας.
- Θα ήταν σημαντική παράλειψη να μην ευχαριστήσουμε τον αγαπητό κ. Νεκτάριο Θάνο, Θεολόγο – Πρωτοψάλτη για την τιμή που μας κάνει να παρουσιάσει τη σημερινή μας εκδήλωση και όλους εσάς που κατακλείσατε σήμερα τον χώρο αυτόν. Η παρουσία σας μας στηρίζει και μας ενδυναμώνει.
Ταπεινά ευχόμαστε, οι ερμηνείες των ύμνων που θα ακουστούν από τους χορούς των ψαλτών, με τις εξαίσιες, ιδανικές και αγαπημένες φωνές τους, μέσα σε μία ηχητική πολυχρωμία να μας κάνουν εκτός των άλλων να ανέβουμε πνευματικά και να αγαπήσουμε την λειτουργική μας Μουσική και την Εκκλησία μας.
Ο Άγιος Χριστοφόρος να είναι βοηθός, πρεσβευτής και συμπαραστάτης στον πνευματικό αγώνα όλων μας. Χριστός Ανέστη!

Δεν υπάρχουν σχόλια: