Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2009

Εξαιρετικά επιτυχής η Α΄ Επιμορφωτική Ημερίδα Ιεροψαλτών

Εξαιρετικά επιτυχής ήταν η Α΄ Επιμορφωτική Ημερίδα Ιεροψαλτών που διοργάνωσε ο Σύλλογός μας υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας & Ακαρνανίας και με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. ΚΟΣΜΑ το Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2009 στη συνεδριακή αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας στο Αγρίνιο.


Στη συνέχεια παραθέτουμε το ρεπορτάζ της εφημερίδος "ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΙΤΩΛΩΝ & ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ" για την ημερίδα μας, όπως ακριβώς δημοσιεύτηκε στο φύλλο της Τετάρτης 14 Οκτωβρίου 2009
(σελ. 26):

ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
Η Α΄ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΙΕΡΟΨΑΛΤΩΝ
ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ


Μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, 10 Οκτωβρίου, από τον Σύλλογο Ιεροψαλτών Νομού Αιτωλίας & Ακαρνανίας «Άνθιμος ο Αρχιδιάκονος» με έδρα την πόλη του Αγρινίου. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου, που όπως έχουμε επισημάνει ξανά, αποτελείται στην πλειοψηφία του από νέους ανθρώπους με ζήλο και μεράκι και πολύ μεγάλη προσφορά στην πόλη μας, μας εντυπωσίασαν γι άλλη μία φορά με την πρωτοβουλία τους αυτή. «Ιεροψάλτης και αναλόγιο» ήταν το γενικό θέμα της ημερίδος και έλαβε χώρα στη Συνεδριακή Αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας στο Αγρίνιο. Η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας & Ακαρνανίας, δείχνοντας για άλλη μιά φορά την ευαισθησία της, αγκάλιασε την προσπάθεια αυτή του Συλλόγου για την επιμόρφωση των μελών του, οι οποίοι είναι και οι άμεσοι συνεργάτες της και έθεσε υπό την αιγίδα της τη διοργάνωση αυτή. Είχε προηγηθεί το πρωΐ Όρθος και Θ. Λειτουργία, μετά από την οποία τελέστηκε Μνημόσυνο για τους ψάλτες του Νομού μας που έχουν φύγει από αυτή τη ζωή. Οι εισηγητές, εξαιρετικά υψηλού μορφωτικού επιπέδου και άριστοι γνώστες του αντικειμένου τους ο καθένας, ικανοποίησαν σε πολύ μεγάλο βαθμό και ήταν οι εξής:


▪ Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Δοσίθεος Κανέλλος, Καθηγούμενος της Ιεράς & Σταυροπηγιακής Μονής Παναγίας Τατάρνης Ευρυτανίας, με θέμα «Ιεροψαλτικόν Πατριαρχικόν Ύφος και Τάξις».


▪ Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Δημήτριος Αργυρός, Διδάκτωρ Θεολογίας – Διευθυντής Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς Ιωαννίνων, με θέμα «Ο Ιεροψάλτης ως κατώτερος κληρικός».


▪ Ο κ. Αλέξανδρος Καριώτογλου, Διδάκτωρ Θεολογίας, Συγγραφέας & Πρωτοψάλτης, με θέμα «Η Ψαλμωδία ως γνώρισμα μετανοίας».


▪ Ο κ. Γεώργιος Χατζηχρόνογλου, Άρχων Υμνωδός της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, Διδάσκαλος Βυζαντινής Μουσικής & Πρωτοψάλτης Ι. Ναού Φανερωμένης Χολαργού, με θέμα «Η εμμελής απαγγελία».


▪ Ο κ. Απόστολος Παπαχρήστος, Θεολόγος – Μουσικοδιδάσκαλος, Πρωτοψάλτης Ιερού Ναού Αγ. Γρηγορίου του Θεολόγου Αγρινίου, με θέμα «Η αναγκαιότητα της ακριβούς τηρήσεως του τυπικού».


▪ Ο κ. Γεώργιος Κωνσταντίνου, Διδάκτωρ του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου & Πρωτοψάλτης, με θέμα «Περί Εναρμονίου Γένους: Ήχος τρίτος και βαρύς εκ του Γα».


Την εκδήλωση χαιρέτισαν με επιστολή τους και με κολακευτικά λόγια ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σύνεδροι είχαν κατακλείσει την αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτωλ/νίας μέχρι έξω με αποτέλεσμα να υπάρχουν και αρκετοί όρθιοι μέχρι το πέρας της ημερίδας. Στους χορηγούς επικοινωνίας μίας τέτοιας εκδήλωσης δεν θα μπορούσε να λείψει η εφημερίδα μας.
Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν σε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης για την σκληρή δουλειά και το θαυμάσιο αποτέλεσμα που πέτυχαν.


Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους:

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας & Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, ο οποίος στην αρχή τέλεσε τον Αγιασμό και έκανε την έναρξη και το κλείσιμο της ημερίδος.

- Ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Παύλος Μοσχολιός, ο οποίος μάλιστα τιμήθηκε από το Σύλλογο των Ιεροψαλτών διότι έδωσε σε δύο οδούς της πόλης μας τα ονόματα δύο διακεκριμένων Αγρινιωτών Ιεροψαλτών, του Γερασίμου Πρεβεζιάνου και του Χαρίλαου Παπαποστόλου.

- Ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Αθανάσιος Παλιούρας.

Εκτός από τον Δήμαρχο Αγρινίου, τιμήθηκαν και οι Πρωτοψάλτες κ. Χρήστος Σερέτης & κ. Απόστολος Παπαχρήστος για την μακροχρόνια και ακάματη προσφορά τους στην Βυζαντινή Εκκλησιαστική Μουσική. Τέλος, τιμήθηκαν οι προσκεκλημένοι εισηγητές καθώς και η αξιότιμος κα Αγνή Δασκαλάκη – Πρεβεζιάνου, σύζυγος του αειμνήστου Δασκάλου της Ψαλτικής Τέχνης, Πρωτοψάλτου και Προέδρου του Συλλόγου μας Γερασίμου Πρεβεζιάνου, εις μνήμην του οποίου πραγματοποιήθηκε η ημερίδα.

Ευχαριστίες εκφράζονται προς τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών & πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο τον Β, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Κοσμά, τον Δήμαρχο Αγρινίου κ. Παύλο Μοσχολιό, τους ελλογιμωτάτους καθηγητές κ. Αντώνιο Αλυγιζάκη και κ. Αθανάσιο Παλιούρα, τους εκλεκτούς εισηγητές και συναδέλφους – συνέδρους και όλους όσους προσήλθαν, από τους γειτονικούς νομούς ακόμη, για την τιμητική παρουσία τους.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες, για την ιδιαίτερη αρρωγή και βοήθεια που προσέφεραν, εκφράζονται προς τον αξιότιμο Πρόεδρο κ. Παναγιώτη Τσιχριτζή και τα μέλη του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Αιτωλ/νίας, τον αξιότιμο κ. Ιωάννη Πιστιόλα, τον προϊστάμενο του τμήματος Τεχνικής Υπηρεσίας Δήμων & Κοινοτήτων Νομού Αιτωλ/νίας αξιότιμο κ. Στέφανο Δήμο καθώς και προς τα ΜΜΕ της πόλεώς μας και όχι μόνο που στάθηκαν χορηγοί επικοινωνίας.

Να ευδοκήσει ο Τριαδικός Θεός να έχουμε υγεία, αγάπη και χαρά και να φθάσουμε να συναντηθούμε πάλι, πολύ σύντομα, σε μία επόμενη ψαλτική συνάντηση.

Στη συνέχεια δημοσιεύουμε τους χαιρετισμούς του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών & πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου του Β΄ και του Ελλογιμωτάτου Καθηγητού του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Αντωνίου Αλυγιζάκη.ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ
κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ


(κάντε "κλικ" πάνω στο χαιρετισμό για άνοιγμα σε ξεχωριστό παράθυρο)ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ & ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΤΟΥ Β΄

(κάντε "κλικ" πάνω στο χαιρετισμό για άνοιγμα σε ξεχωριστό παράθυρο)ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΕΛΛΟΓΙΜΩΤΑΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
κ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΛΥΓΙΖΑΚΗ

(κάντε "κλικ" πάνω στο χαιρετισμό για άνοιγμα σε ξεχωριστό παράθυρο)

Δεν υπάρχουν σχόλια: