Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου 2013

ψήφισμα περί Απ. Παπαχρήστου (1949-2013)ΨΗΦΙΣΜΑ

Στο Αγρίνιο, σήμερα 6 Οκτωβρίου και ημέρα Κυριακή στο γραφείο του Συλλόγου Ιεροψαλτών Νομού Αιτωλίας και Ακαρνανίας «Άνθιμος ο Αρχιδιάκονος», το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση, αμέσως όταν πληροφορήθηκε το θλιβερό άγγελμα της αιφνίδιας απώλειας του αγαπητού συναδέλφου Αποστόλου Παπαχρήστου, Πρωτοψάλτου του Ιερού Ναού Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου Αγρινίου.

Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, κ. Ιωάννης Γκιάφης, εξήρε την προσωπικότητα του εκλιπόντος συναδέλφου. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι:

«Ο πολυσέβαστός μας και αγαπητός μας Απόστολος Παπαχρήστος υπήρξε μια πολυσήμαντη προσωπικότητα στον χώρο της Βυζαντινής Μουσικής μας Παράδοσης. Ότι να και προσηγορεύσει κανείς για το πρόσωπο του Αποστόλου Παπαχρήστου για την δεινότητα και ενάργεια του στην τέχνη του Ιερού Δαμασκηνού είναι πτωχό ενώπιον του απείρου κάλλους της ψαλτικής του καλλιέπειας και τυπικής του αρτιότητας. Η προσφορά του στο Ιερό Αναλόγιο, στην μουσική διδασκαλία, στην έκδοση της κατ’ ετος τυπικής διατάξεως των Ιερών Ακουλουθιών της Εκκλησίας (Ιδιαιτέρως εύχρηστο βοήθημα για κάθε συνάδελφο απανταχού της γης) και στην μεταλαμπάδευση της πατρώας παράδοσής μέσω των μαθητών του είναι ανεκτίμητη. Δεν έπαυε να εκφράζει συνεχώς την αγωνία του για την διάσωση της Ιεροψαλτικής τέχνης και τάξης. Κόσμησε τα δεξιά αναλόγια του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Αγρινίου και μετέπειτα του Ιερού Ναού Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου της πόλεώς μας. Τόσο η εκμάθηση από μέρους του της Βυζαντινής Τέχνης από περισπούδαστους δασκάλους όπως από τον αείμνηστο μουσικοδιδάσκαλο Ιωάννη Μαργαζιώτη, όσο και η σύνδεσή του με τον αείμνηστο Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Μ.Χ.Ε. Θρασύβουλο Στανίτσα, τον καταξίωσε και τον ανέδειξε σε άριστο εκτελεστή και προαγωγό της Βυζαντινής Μουσικής. Αλλά και λόγω της επιμέλειας του τυπικού της Εκκλησίας μας απέκτησε μια τεράστια αποδοχή και απήχηση από όλη την Ορθόδοξη Εκκλησία και ιδιαιτέρως από όλους τους μύστες της Βυζαντινής μας Παράδοσης.
Το δε ενδιαφέρον του στα δρώμενα του συλλόγου μας τα τελευταία χρόνια  υπήρξε ανύστακτο, καθότι σε ότι και αν ζητήθηκε η συμβολή του αμέσως δραστηριοποιήθηκε.    
Η αιφνίδια απώλεια του, επεσήμανε ο πρόεδρος του Δ.Σ., μας συγκλονίζει και μας αφήνει άφωνους. Ένας μεγάλος Μουσικοδιδάσκαλος και Πρωτοψάλτης της Εκκλησίας μας και της χώρας μας σίγησε για να λατρέψει πλέον επουρανίως τον Δωρεοδότη Κύριο. Το κενό που αφήνει σε όλους μας τους νεωτέρους φαντάζει δυσαναπλήρωτο».

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας, μετά από εισήγηση του Προέδρου του, εκφράζοντας τη βαθειά θλίψη του και τον πόνο του για την κοίμηση του κ. Αποστόλου Παπαχρήστου, εξέδωσε ομόφωνα το ακόλουθο ψήφισμα:

1. Σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο και αντιπροσωπεία του Συλλόγου μας να παραστεί στην εξόδιο ακολουθία, να εκφράσουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στους οικείους του και να αναγνωσθεί το παρόν ψήφισμα.

2. Να κατατεθεί συμβολικό ποσό εις μνήμην του στο φιλανθρωπικό ταμείο της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

3. Το όνομα του εκλιπόντος να καταχωρηθεί στα Δίπτυχα των κεκοιμημένων συναδέλφων του Συλλόγου, για να μνημονεύεται στην ετήσια Θεία Λειτουργία του Συλλόγου.

4. Να δημοσιευθεί το παρόν ψήφισμα στον τοπικό τύπο και στον διαδικτυακό τόπο του Συλλόγου μας.

5. Αντίγραφο του παρόντος ψηφίσματος να επιδοθεί στην οικογένεια του εκλιπόντος.

Ευχόμαστε, τέλος, ο Αναστάς Κύριός μας να αξιώσει τον αείμνηστο συνάδελφο μας και μουσικοδιδάσκαλο Απόστολο Παπαχρήστο να απολαύσει την παραδείσια τρυφή. Πλέον ας μελωδεί μετά επουρανίων δυνάμεων ώστε να υμνείτε και δοξολογείται ο Πανάγαθος Κύριος. Στους δε οικείους του και ιδιαιτέρως στον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας, τον και αδελφό του μεταστάντος, όπως ο Κύριος της Ζωής και του Θανάτου να χαρίζει υπομονή, παρηγορία και ελπίδα αναστάσεως.

Για το λόγο αυτό συντάχθηκε το παρόν ψήφισμα και υπογράφεται.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥΔεν υπάρχουν σχόλια: