Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

δέκα νέες εντολές για τη συμπεριφορά μας στην Εκκλησία

1. Μπαίνουμε στήν Εκκλησία αθόρυβα, δηλαδή χωρίς να ακούγεται ήχος από τα βήματά μας. Ό άγιος Θεόδωρος λέγει: "Ένα κουνούπι αν κάνει θόρυβο στην Εκκλησία είναι καταραμένο".
2. Προσκυνούμε με ευλάβεια τις άγιες εικόνες. Δεν φιλάμε ποτέ τον Χριστό και την Παναγία στο πρόσωπο.
3. Δεν στεκόμαστε ποτέ μπροστά στην είσοδο της Εκκλησίας και γενικά σε μέρος που εμποδίζει τους άλλους που έρχονται μετά από εμάς να πάνε στην θέση τους.
4.  Μένουμε όσο πιο πολύ μπορούμε όρθιοι, ακίνητοι και σιωπηλοί. Και προσευχόμαστε. Οι μητέρες με νήπια καλό είναι να στέκουν κοντά στην είσοδο της Εκκλησίας και όταν τα νήπια κλαίνε,να βγαίνουν λίγο έξω.
5. Μέσα στην Εκκλησία επιτρέπεται συζήτηση μόνο με τον Θεό. Κάθε άλλη συζήτηση είναι αμαρτία. Αν χρειαστεί να ειπούμε κάτι, το λέμε ψιθυριστά, ώστε να ακούσει μόνο ο συνομιλητής μας. Οι μεγάλης ηλικίας , να μη  λένε απολύτως τίποτε, γιατί δεν ακούνε καλά και δεν το καταλαβαίνουν πόσο δυνατά φωνάζουν.
6. Είναι απαραίτητο να είμαστε όλοι όρθιοι στα εξής σημεία: "Ευλογημένη η Βασιλεία", "Σοφία ορθοί", Ευαγγέλιο, Χερουβικό, "Πιστεύω", "Λάβετε φάγετε" μέχρι και το "Άξιον εστίν", "Πάτερ ημών", "Τα άγια τοις αγίοις", "Μετά φόβου Θεού", Απόλυση.
7. Τις Κυριακές δεν γονατίζομε. Τις άλλες ημέρες, όταν ο ιερέας ειπή "Τά σά έκ τών σών Σοί προσφέρομεν", γονατίζομε.
8. Στην Θεία Κοινωνία πηγαίνουμε με σειρά, ένας - ένας σε απόσταση ο ένας από τον άλλο. Ένας επίτροπος έχει υποχρέωση να αγρυπνεί για την τήρηση τάξης.
9. Οι μεγάλης ηλικίας πρέπει να δίνουν το καλό παράδειγμα ευλαβείας, υπομονής, σιωπής, προσευχής. Τα παιδιά πρέπει να δείχνουν σεβασμό στους μεγάλους, να μη ξετρυπώνουν, να παίρνουν αντίδωρο ή να κοινωνήσουν πρώτα!
10. Και όταν τελειώσει η Λειτουργία, πρέπει να έχωμε μέσα στην Εκκλησία την ίδια ευλάβεια, γιατί η Έκκλησία είναι Οίκος Θεού. Δεν είναι σωστό στο τέλος να γκρεμίζωμε ό,τι εκτίσαμε.

+ ό Νικοπόλεως ΜΕΛΕΤΙΟΣ (1933 - 2012)

(αναδημοσίευση από το τεύχος Οκτωβρίου 2014 του υπέροχου περιοδικού "ο στύλος της Ορθοδοξίας" που εκδίδει και διανέμει δωρεάν το ιερό ησυχαστήριο Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στις Τσουκαλάδες Παραβόλας με υπεύθυνο τον π. Αθανάσιο Πίττα, τηλ. 26410-62052).
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: