Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2016

τριήμερη παρουσία του Θεοδώρου Βασιλικού στο Αγρίνιο   Μία ιδιαίτερη ευλογία και χαρά για την πόλη του Αγρινίου ήταν το τριήμερο 9-11 Δεκεμβρίου 2016. Κατόπιν προσκλήσεως του συλλόγου ιεροψαλτών Αγρινίου « Άνθιμος ο Αρχιδιάκονος», επεσκέφθη την πόλη του Αγρινίου ο πασίγνωστος πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγίου Θωμά Αμπελοκήπων Αθηνών κ. Θεόδωρος Βασιλικός, άρχων μουσικοδιδάσκαλος της  Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας. Ήταν ένα πραγματικά πλούσιο τριήμερο, μεστό από εμπειρίες και ευχάριστες ευκαιρίες για όλους τους φιλόμουσους (και όχι μόνο).
Το απόγευμα της Παρασκευής 9-12-2016 ο κ. Βασιλικός έδωσε συνέντευξη στον πρόεδρο του συλλόγου ιεροψαλτών Λεωνίδα Γαρουφαλή για λογαριασμό του ραδιοφωνικού σταθμού της Ιεράς Mητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Ακολούθησε η τελική πρόβα της χορωδίας, ενώ αμέσως μετά ο ιερός ναός του Αγίου Δημητρίου Αγρινίου παρέθεσε δείπνο στο πνευματικό κέντρο της Ευαγγελίστριας για όλους τους συντελεστές της συναυλίας.
   Το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου, το πρωί ο σύλλογος ιεροψαλτών Αγρινίου παρέθεσε καφέ σε γνωστό ξενοδοχείο του Αγρινίου, όπου και κατέλυσε ο άρχων, με τη συμμετοχή αρκετών ιεροψαλτών αλλά και ενδιαφερομένων από την πόλη του Αγρινίου, περίπου 25 τον αριθμό. Ήταν ένα εποικοδομητικό δίωρο όπου τέθηκαν για συζήτηση αρκετά θέματα επί της ψαλτικής τέχνης, του τυπικού, της πνευματικής ζωής των ψαλτών και άλλα διάφορα. Επίσης, ο κ. Βασιλικός απάντησε σε πλήθος ερωτήσεων - αποριών, όσον αφορά το μεγαλειώδες δισκογραφικό του έργο, το οποίο αριθμεί 465 έργα.
    Το Σάββατο το απόγευμα, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Αγρινίου πραγματοποιήθηκε συναυλία βυζαντινής μουσικής με επίκαιρους  χριστουγεννιάτικους ύμνους. Την χορωδία διήυθυνε ο ίδιος ο κ. Θεόδωρος Βασιλικός και μετείχαν 39 μέλη και φίλοι του συλλόγου ιεροψαλτών Αγρινίου « Άνθιμος ο Αρχιδιάκονος». Στο τέλος του μουσικού προγράμματος τιμήθηκε ο άρχων για την πολυετή και πολυσχιδή προσφορά του στη διάδοση της εκκλησιαστικής μουσικής σ' όλα τα πέρατα της γης. Ο ίδιος συγκινημένος ευχαρίστησε την Ιερά Μητρόπολη και τον σύλλογο ιεροψαλτών για την πρόσκληση και την ιδιαίτερη τιμητική διάκριση ενώ απέδωσε δύο ύμνους μονωδιακά. Ο θεολόγος και τέως λυκειάρχης κ. Ιωάννης Κωστάκης σχολίασε το θεολογικό νόημα των ύμνων που η χορωδία έψαλε, ενώ ανέγνωσε και το βιογραφικό του τιμώμενου δασκάλου. Μεταξύ των άλλων στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης π. Αναστάσιος Καντάνης, ο οποίος μίλησε εκπροσωπώντας τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά (απουσίαζε σε άλλη εκδήλωση την ίδια ώρα στο Μεσολόγγι για τα αυτιστικά άτομα), καθώς και ο αντιδήμαρχος Αγρινίου κ. Νικόλαος Γκρίζης, Ιερείς, ο ηγούμενος της ιεράς μονή Προυσσού, καθώς και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της πόλεως.
   Μετά το πέρας της εκδήλωσης ο κ. Θεόδωρος Βασιλικός δήλωσε "είμαι ευτυχής που βρίσκομαι στο φιλόξενο Αγρίνιο με αφορμή την τιμητική εκδήλωση του συλλόγου Ιεροψαλτών Αιτωλοακαρνανίας με έδρα το Αγρίνιο και είναι μέγιστη η χαρά μου για την τιμή που έγινε στο πρόσωπό μου. Θεωρώ μεγάλη τιμή και για μένα το γεγονός αυτό και ευχαριστώ θερμά όλους τους συναδέλφους ιεροψάλτες".
   Η ευλογημένη αυτή συγκυρία έκλεισε πανηγυρικά την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016 με την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Αγρινίου και πάλι. Ο άρχων έψαλε  κατά τη διάρκεια της ακολουθίας, βοηθούμενος και από μέλη του συλλόγου ιεροψαλτών Αγρινίου. Εκ μέρους του εκκλησιαστικού συμβουλίου ο προϊστάμενος του Ναού αιδεσιμολογιώτατος πρωτοπρεσβύτερος π. Κωνσταντίνος Καντάνης ευχαρίστησε με τη σειρά του κ. Θεόδωρο Βασιλικό για την παρουσία του στον Ναό ενώ του προσέφερε αναμνηστικό δώρο.
   Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια αλλά και ευχαριστίες προς:
  • Το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Ιεροψαλτών Αγρινίου «Άνθιμος ο Αρχιδιάκονος» για την πρωτοβουλία της πρόσκλησης και διοργάνωσης των τιμητικών εκδηλώσεων προς το πρόσωπο του άρχοντα μουσικοδιδασκάλου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας και πρωτοψάλτη κ. Θεοδώρου Βασιλικού.
  • Το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου για την αβραμιαία φιλοξενία.
  • Τους 39 χορωδούς-ιεροψάλτες για την άψογη συνεργασία και απόδοση των ύμνων.
  • Τον κ. Ανδρέα Αγγελή, πρωτοψάλτη του ιερού ναού Αγίου Δημητρίου Αγρινίου, ο οποίος διεξήγαγε κατά τον καλύτερο τρόπο τις πρόβες της χορωδίας, αλλά και βοήθησε τα μέγιστα στη όλη οργάνωση των εκδηλώσεων και της κυριακάτικης ακολουθίας στον ιερό ναό που διακονεί.
  • Τον κ. Ιωάννη Κωστάκη, Θεολόγο και τέως Λυκειάρχη για τη θεολογική νότα που έδωσε στην εκδήλωση με την ερμηνεία των ύμνων που ακούστηκαν.
  • Τον κ. Σωκράτη Ψιλιά, Θεολόγο και Φιλόλογο και τον κ. Μιχαήλ Νίνογλου για τη δημοσιογραφική κάλυψη των εκδηλώσεων της παρουσίας του κ. Βασιλικού στο Αγρίνιο.
  • Τον κ. Σπύρο Τζαβέλα, Ιεροψάλτη του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Παπαδάτων Μακρυνείας για την τεχνική υποστήριξη της εκδήλωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: