Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

ακάθιστος ύμνος (με επιμέλεια Παν. Φιλίππου)

Ο πρωτοψάλτης και μουσικοδιδάσκαλος Παναγιώτης Φιλίππου από το Κιάτο Κορινθίας είχε την ευγένεια να αποστείλει στον σύλλογό μας (με αφιέρωση μάλιστα) ένα αντίτυπο του τελευταίου πονήματος του. Πρόκειται για τον ακάθιστο ύμνο "κατά την προφορικήν παράδοσιν της Μητρός Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας".
Ουσιαστικά ο συγγραφέας καταγράφει τις ερμηνείες των τριών κορυφαίων αρχόντων πρωτοψαλτών του εικοστού αιώνα, Ιάκωβο Ναυπλιώτη - Κωνσταντίνο Πρίγγο - Θρασύβουλο Στανίτσα. Απομαγνητοφωνεί ό,τι έψαλαν μέσα στον πατριαρχικό ναό. Έτσι μάς δίνει ένα εξαιρετικό μουσικό έργο, δακτυλογραφημένο σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, το οποίο χαρακτηρίζεται από λιτότητα και πιστότητα στην παράδοση, όπως αυτή διασώζεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Επίσης, παραθέτει και πλήρη την ακολουθία του μικρού αποδείπνου, στοιχείο λίαν εξυπηρετικό για όλους τους ιεροψάλτες.
Συγχαίρουμε εκ μέσης καρδίας τον εκλεκτό φίλο Παναγιώτη Φιλίππου για την εξαιρετική αυτή εργασία του και τον ευχαριστούμε που είχε την καλή διάθεση να προσφέρει ένα αντίτυπο για τη βιβλιοθήκη του συλλόγου μας. Είμαστε ευγνώμονες! Ευχόμαστε ταπεινά ο Άγιος Θεός να του χαρίζει δύναμη και αντοχές ώστε να παρουσιάσει κι άλλα τέτοια μουσικά βιβλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: