Τρίτη 2 Μαΐου 2017

εκδημία Παν. Ξανθόπουλου

ΣΥΛΛΟΓΟΣ   ΙΕΡΟΨΑΛΤΩΝ
ΝΟΜΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
«ΑΝΘΙΜΟΣ  Ο  ΑΡΧΙΔΙΑΚΟΝΟΣ»
ἕδρα: Ἀγρίνιο – ἔτος ἱδρύσεως 1980
Μακρῆ 32,  Ἀγρίνιο,  Τ.Κ. 30131




Ἀγρίνιο 2-5-2017
ἀριθμ. πρωτ.: 5



 

ΨΗΦΙΣΜΑ

 

Στο Αγρίνιο, σήμερα 2 Μαΐου 2017, ημέρα Τρίτη στο γραφείο του Συλλόγου Ιεροψαλτών Νομού Αιτωλίας και Ακαρνανίας «Άνθιμος ο Αρχιδιάκονος», το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση, αμέσως όταν πληροφορήθηκε το θλιβερό άγγελμα της εκδημίας του αγαπητού συναδέλφου Παναγιώτη Ξανθόπουλου.

Τα μέλη του δ.σ. εξήραν την προσωπικότητα του εκλιπόντος συναδέλφου. Συγκεκριμένα ανέφεραν ότι:
«Ο αείμνηστος  ιεροψάλτης Παναγιώτης Ξανθόπουλος υπήρξε ένας γνήσιος μύστης της ψαλτικής τέχνης. Γεννήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 1934 στη Σφήνα (Κυψέλη) Αγρίνιου. Ήταν ποντιακής καταγωγής, αφού οι μακαριστοί γονείς του προέρχονταν από την Κερασούντα του Πόντου. Ανατράφηκε μέσα σε μια οικογένεια η οποία διατηρούσε στενούς δεσμούς με την Εκκλησία. Ο παππούς του ήταν ιερέας, ο π. Δημήτριος Ξανθόπουλος, ο οποίος μαρτύρησε δι’ αγχόνης κατά τα σκληρά γεγονότα της γενοκτονίας των Ποντίων. Από μικρός ο αείμνηστος Παναγιώτης εξέφρασε την επιθυμία του να μάθει να ψάλλει. Παρότι σε ηλικία 7 ετών πέρασε μια δοκιμασία που έμελε να του αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια της σε όλη τη ζωή του, εκείνος δεν πτοήθηκε. Απεναντίας διαρκώς αυξάνονταν ο ζήλος του για την τέχνη του Ιερού Δαμασκηνού. Καταρχάς, μαθήτευσε κοντά στον μακαριστό ιεροψάλτη του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος Σφήνας  Κωνσταντίνο Ζυγά.  Εκτός όμως αυτού, μυήθηκε περισσότερο στην ψαλτική τέχνη κοντά στον ονομαστό τότε μουσικολογιώτατο ‘‘παπα-Λέοντα Πλατανιά’’ από την Λεπενού.  Η δράση του στο ιερό αναλόγιο ξεκινά από το 1955, οπότε και αναλαμβάνει το αριστερό αναλόγιο της γενέτειράς του μέχρι το 1980. Όλα αυτά τα χρόνια έψελνε ανελλιπώς απέναντι του δασκάλου του. Από το 2000 γίνεται πλέον ο Πρωτοψάλτης του χωριού του.
Διακόνησε το ιερό ψαλτήρι μέχρι σήμερα με υποδειγματική αφοσίωση και αστείρευτη αγάπη για την Πατρώα μας παράδοση. Ήταν καλός γνώστης των κλασικών μαθημάτων της βυζαντινής μουσικής. Όλη του τη ζωή, την αφιέρωσε στο αναλόγιο του χωριού του και ποτέ του δεν το εγκατέλειψε παρά τις προτάσεις που του είχαν γίνει σε νεαρή ηλικία. Διακρίνονταν για το φωνητικό τάλαντό του, την ευγένεια του, την καλοσύνη του και την φιλοξενία του προς τους συναδέλφους όταν τον επισκέπτονταν στο ψαλτήρι του. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αγάπη του για την ψαλτική εκφράσθηκε και μέσα από τη δράση του ως μέλος του Συλλόγου Ιεροψαλτών Ν. Αιτωλίας και Ακαρνανίας «Άνθιμος ο Αρχιδιάκονος», με έδρα την πόλη του Αγρινίου. Προσπαθούσε να δίνει το «δικό του παρών» στα δρώμενα του συλλόγου μας. Αναμφισβήτητα ο αείμνηστος Παναγιώτης Ξανθόπουλος που άφησε τα γήινα και πρόσκαιρα για τα επουράνια και αιώνια, υπήρξε ‘‘ο πιστός διάκονος’’ του ιερού αναλογίου.» Είναι συγκλονιστικό πως ο ίδιος διαρκώς έλεγε πως θέλει να υπηρετήσει το ψαλτήρι ‘‘άχρι τέλους’’, όπως και έπραξε.      

Το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου μας εκφράζοντας τη θλίψη του για την κοίμηση του Παναγιώτη Ξανθόπουλου, εξέδωσε ομόφωνα το ακόλουθο ψήφισμα:

1. Αντιπροσωπεία του Συλλόγου μας να παραστεί στην εξόδιο ακολουθία, να εκφράσει τα θερμά της συλλυπητήρια στους οικείους του και να αναγνωσθεί το παρόν ψήφισμα.

2. Να κατατεθεί συμβολικό ποσό εις μνήμην του στο γενικό φιλόπτωχο ταμείο της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

3. Το όνομα του εκλιπόντος να καταχωρηθεί στα Δίπτυχα των κεκοιμημένων συναδέλφων του Συλλόγου, για να μνημονεύεται στην ετήσια Θεία Λειτουργία του Συλλόγου.

4. Να δημοσιευθεί το παρόν ψήφισμα στον τοπικό τύπο και στον διαδικτυακό τόπο του Συλλόγου μας.

5. Αντίγραφο του παρόντος ψηφίσματος να επιδοθεί στην οικογένεια του εκλιπόντος.

Τέλος, ταπεινά ευχόμαστε όπως ο Αναστάς Κύριος αξιώσει τον αείμνηστο κυρ-Παναγιώτη να Τον υμνολογεί μετά πασών των επουρανίων δυνάμεων και στον Ουρανό. Στους δε οικείους του, ο Κύριος της Ζωής και του Θανάτου να χαρίζει υπομονή, παρηγορία και ελπίδα αναστάσεως. Η μνήμη του ας είναι αλησμόνητη τόσο από τους οικείους του, όσο και απ’ όλους όσους διακονούμε αυτή την αγγελική τέχνη.

Για το λόγο αυτό συντάχθηκε το παρόν ψήφισμα και υπογράφεται.

εκ του ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ του συλλόγου ιεροψαλτών


ὁ πρόεδρος



Λεωνίδας Γαρουφαλῆς
ὁ γενικός γραμματέας



Δημήτριος Παπακαμμένος

Δεν υπάρχουν σχόλια: