Σάββατο 20 Μαΐου 2017

εκδημία Σπυρίδωνος Λαπατά

Χθες ετελέσθη η εξόδιος ακολουθία του αειμνήστου θεολόγου & λυκειάρχου Σπυρίδωνος Λαπατά. Γεννήθηκε στον Αετό Ξηρομέρου και ο πατέρας του ήταν ιερέας.  Έτσι, γαλουχήθηκε από μικρός με τα ζωήρρυτα νάματα της ορθοδόξου πίστεώς μας.  Αγάπησε το Θεό και τους Αγίους κι αποφάσισε να σπουδάσει την επιστήμη της θεολογίας. Ως καθηγητής και λυκειάρχης άφησε φήμη αγαθή, διότι υπηρέτησε τη μαθητιώσα νεολαία με αυταπάρνηση και καλό πνεύμα, προσφέροντας ανόθευτες τις διδαχές του Ευαγγελίου.  Τα ίδια ιδανικά μετέδωσε και στην οικογένεια που δημιούργησε με την ευσεβή του σύζυγο κα. Μαρία Κοντόβα (διδασκάλισσα). Επίσης, συχνά κήρυττε το θείο λόγο στους ναούς (σε πρωινές κι εσπερινές ομιλίες), ενώ βοηθούσε και στο ραδιόφωνο και το περιοδικό της ιεράς μας μητροπόλεως.
Πρέπει να σημειώσουμε ότι ασχολήθηκε και με την ψαλτική τέχνη.  Κοντά στον πατέρα του και άλλους δασκάλους έμαθε αρκετά στοιχεία της βυζαντινής μουσικής & τυπικού, τα οποία επηύξησε αργότερα όταν διέμενε ως φοιτητής στο θεολογικό οικοτροφείο της "αποστολικής διακονίας".  Ανέβαινε στο αναλόγιο και βοηθούσε πάντοτε με την ισχυρή φωνή του. Όπου εκαλείτο να βοηθήσει, αμέσως προσέτρεχε με πολλή χαρά. Υπήρξε εκλεκτό μέλος του συλλόγου μας με τακτική παρουσία σε όλες τις συναθροίσεις και εκδηλώσεις. Τον περασμένο Ιούνιο ανέλαβε και διεκπεραίωσε με άψογο τρόπο τον σχολιασμό των ύμνων στη συναυλία που πργματοποιήσαμε στην ενορία του, τον Άγιο Δημήτριο Αγρινίου. Απ' εκεί είναι και η φωτογραφία.
Ευχόμαστε (και θα προσευχόμαστε) ο αναστάς Κύριος να χαρίσει την βασιλεία Του στον καλό θεολόγο & ιεροψάλτη Σπυρίδωνα Λαπατά.


1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Ο κυρ - Σπύρος ήταν ξεχωριστός. Τρεις λέξεις θα χαρακτήριζαν την όλη του προσωπικοτητα:προσηνης, ευγενής και διακριτικός. Ήταν πράγματι ένας μάχιμος θεολόγος και συγχρόνως ένας ρεκτης της ψαλτικης τέχνης . Επειδή συνεχώς τα τελευταία χρόνια με βοηθούσε στο ιερό αναλόγιο, έχω πολλές αγαθες αναμνήσεις. Πάντοτε πρόθυμος να τρέξει να συνδράμει στο ψαλτηρι. Παράλληλα αγαπούσε το κήρυγμα. Παρότι είχε κάποια ηλικία,εκείνος κάθε Κυριακή πήγαινε σε διαφορετική Εκκλησία να μεταδώσει το λόγο του Θεού. Και να σημειωθεί πως τόσο για το αναλόγιο όσο για το κήρυγμα, προετοιμαζονταν μέρες πριν. Διάβαζε το τυπικό και μελετούσε τα αναγνώσματα εις βάθος. Μακαρι να μοιασουμε στο ζήλο του και στην προσφορά του. Ας είναι αιώνια η μνήμη του! Ας απολαμβάνει πλέον την Θεία Λατρεία του Ουράνιου Θυσιαστηριου!