Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

εκδημία Σωτηρίου Πρεβεζιάνου

Εφυγε σήμερα από τη ζωή, σε ηλικία 74 ετών, ο Σωτήριος Πρεβεζιάνος, επί πολλά χρόνια διατελέσας Λαμπαδάριος - ιεροψάλτης του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Αγρινίου. Η εξόδιος ακολουθία θα λάβει χώρα αύριο 30-5-2017 και ώρα 11:00 στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου. Κατωτέρω παραθέτουμε το ψήφισμα του συλλόγου μας.


ΣΥΛΛΟΓΟΣ   ΙΕΡΟΨΑΛΤΩΝ
ΝΟΜΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
«ΑΝΘΙΜΟΣ  Ο  ΑΡΧΙΔΙΑΚΟΝΟΣ»
ἕδρα: Ἀγρίνιο – ἔτος ἱδρύσεως 1980
Μακρῆ 32,  Ἀγρίνιο,  Τ.Κ. 30131




Ἀγρίνιο 29-5-2017
ἀριθμ. πρωτ.: 6




 

ΨΗΦΙΣΜΑ

 

Στο Αγρίνιο, σήμερα 29 Μαΐου 2017, ημέρα Δευτέρα, στο γραφείο του Συλλόγου Ιεροψαλτών Νομού Αιτωλίας και Ακαρνανίας «Άνθιμος ο Αρχιδιάκονος», το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση, αμέσως όταν πληροφορήθηκε το θλιβερό άγγελμα της εκδημίας του αγαπητού συναδέλφου Σωτηρίου Πρεβεζιάνου.

Τα μέλη του δ.σ. εξήραν την προσωπικότητα του εκλιπόντος συναδέλφου. Συγκεκριμένα ανέφεραν ότι:
«Ο αείμνηστος ιεροψάλτης Σωτήριος Πρεβεζιάνος υπήρξε ένας παραδοσιακός ευλαβέστατος ιεροψάλτης. Γεννήθηκε το 1943 στη Σκουρτού Ξηρομέρου και υπήρξε κατά σάρκα αδελφός του αειμνήστου Πρωτοψάλτου και Δασκάλου της Ψαλτικής τέχνης, Γεράσιμου Πρεβεζιάνου. Σπούδασε μαθηματικός και εξήσκησε το λειτούργημα του εκπαιδευτικού στη Μέση Εκπαίδευση, αφήνοντας τις καλύτερες αναμνήσεις σε συναδέλφους και μαθητές.
Όσον αφορά την βυζαντινή μουσική, μαθήτευσε κοντά στο Γεώργιο Νάκο, όπου πήρε στοιχειώδη και προχωρημένα μαθήματα εκκλησιαστικής μουσικής. Πολύ ωφελήθηκε επίσης από τον αδελφό του Γεράσιμο, καθώς και από τον μπαρμπα-Θόδωρο Μαϊκαντή. Ήταν ο άνθρωπος που πήρε ζεστά την υπόθεση της ψαλτικής, γι’ αυτό και προσπάθησε (και πέτυχε) να ανταποκριθεί ευσυνείδητα. Διηκόνησε το αριστερό αναλόγιο του ιερού ναού Αγίου Γεωργίου Αγρινίου από το 1988 έως και την ημέρα της κοίμησής του, διακρινόμενος  για την ευλάβεια και την ευσέβειά του, για την άψογη συνεργασία του με όλους του Πρωτοψάλτες που συνέψαλλε κατά τα τριάντα αυτά χρόνια, και για το ζήλο του περί της ακριβούς τήρησεως των τυπικών διατάξεων της Εκκλησίας μας, αφού ακόμα και σε μια καθημερινή ακολουθία δεν παρέλειπε ούτε ένα τροπάριο. Στο αναλόγιο πάντα δεχόταν με αγάπη και χαρά όποιον συνάδελφο πήγαινε να τον βοηθήσει. Ήταν πάντοτε πρόθυμος να εξυπηρετήσει ιεροψαλτικές ανάγκες σε διάφορους ναούς και μάλιστα αφιλοκερδώς. Ακόμη, συχνή ήταν η συμμετοχή του στα μυστήρια της ιεράς εξομολογήσεως και της Θείας Ευχαριστίας. Εγνώριζε πολύ καλά τα κλασσικά μουσικά κείμενα κι έψαλλε πάντα γλυκά, ήρεμα και κατανυκτικά.
Επιπλέον, μελετούσε θεολογικά συγγράματα Αγίων και Πατέρων της Εκκλησίας. Η προσωπική του βιβλιοθήκη κοσμούνταν με ποικίλα θρησκευτικά βιβλία. Στο Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Πάρκο, όπου ανελλιπώς εκκλησιαζόταν ο αείμνηστος τις καθημερινές, την ώρα του κοινωνικού έλεγε δυο λόγια – ένα μικρό κήρυγμα – λαμβάνοντας αφορμή από το Συναξάρι της ημέρας, γεγονός που δείχνει και την πολύ καλή θεολογική του κατάρτιση.

Αναμφισβήτητα, ο αείμνηστος Σωτήριος Πρεβεζιάνος υπήρξε ένας ταπεινός και αθόρυβος εργάτης του αναλογίου και της Εκκλησίας μας, ζώντας μέσα σε αυτήν ως την τελευταία ημέρα της επιγείου ζωής του».

Το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου μας εκφράζοντας τη θλίψη του για την κοίμηση του Σωτηρίου Πρεβεζιάνου, εξέδωσε ομόφωνα το ακόλουθο ψήφισμα:

1. Αντιπροσωπεία του Συλλόγου μας να παραστεί στην εξόδιο ακολουθία, να εκφράσει τα θερμά της συλλυπητήρια στους οικείους του και να αναγνωσθεί το παρόν ψήφισμα.

2. Να κατατεθεί συμβολικό ποσό εις μνήμην του στο γενικό φιλόπτωχο ταμείο της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

3. Το όνομα του εκλιπόντος να καταχωρηθεί στα Δίπτυχα των κεκοιμημένων συναδέλφων του Συλλόγου, για να μνημονεύεται στην ετήσια Θεία Λειτουργία του Συλλόγου.

4. Να δημοσιευθεί το παρόν ψήφισμα στον τοπικό τύπο και στον διαδικτυακό τόπο του Συλλόγου μας.

5. Αντίγραφο του παρόντος ψηφίσματος να επιδοθεί στους οικείους του εκλιπόντος.

Τέλος, ταπεινά ευχόμαστε όπως ο Κύριος της ζωής αξιώσει τον αείμνηστο κυρ-Σωτήρη να Τον υμνολογεί στον Παράδεισο που τόσο ποθούσε μαζί με όλους τους Αγίους. Θα τον θυμόμαστε με ευγνωμοσύνη.

Για το λόγο αυτό συντάχθηκε το παρόν ψήφισμα και υπογράφεται.

εκ του ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ του συλλόγου ιεροψαλτών


ὁ πρόεδρος



Λεωνίδας Γαρουφαλῆς
ὁ γενικός γραμματέας



Δημήτριος Παπακαμμένος

Δεν υπάρχουν σχόλια: