Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

Ιωάννης Μπελέκος (+ 25 Ιουνίου 2017)

Τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής 25ης Ιουνίου 2017 εκοιμήθη αιφνιδίως μετά από ολιγοήμερη νοσηλεία στο νοσοκομείο Μεσολογγίου ο δάσκαλος στο λειτούργημα και πρωτοψάλτης Ιωάννης Μπελέκος.  Ο μεταστάς απ' όσα αναλόγια πέρασε (τόσο στην Αιτωλοακαρνανία, όσο και στην Αθήνα) άφησε άριστες εντυπώσεις. Στο Αγρίνιο διηκόνησε στους ναούς Αγίου Γεωργίου και Αγίου Δημητρίου.
Διακρίθηκε και ως συνθέτης, έχοντας ως τρίπτυχο των μουσικών του κειμένων την συντομία, σαφήνεια και απλότητα. Δώριζε δε τα βιβλία του σε φίλους και μαθητές. 
Η εξόδιος ακολουθία ετελέσθη στο χωριό του Ευηνοχώρι (όπου έψαλε τα τελευταία χρόνια), προεξάρχοντος του αρχιμ. Επιφανίου Καραγεώργου, πρωτοσυγκέλου της ιεράς μας μητροπόλεως, ο οποίος απηύθυνε τα πρέποντα λόγια στο τέλος. Επίσης, ωμίλησαν δύο συγγενείς του και τρεις εκ του ιεροψαλτικού χώρου: δηλονότι ο λαμπαδάριος & άμεσος συνεργάτης του στο Ευηνοχώρι, ο κ. Ιωάννης Δακαλάκης εκ μέρους του συλλόγου ιεροψαλτών στο Μεσολόγγι και ο κ. Δημήτριος Παπακαμμένος εκ μέρους του συλλόγου μας στο Αγρίνιο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κυρ-Γιάννης Μπελέκος έλεγε σε συναδέλφους ότι θέλει στην κηδεία του να ψάλλουν στο ένα αναλόγιο οι Μεσολογγίτες και στο άλλο οι Αγρινιώτες. Τελικά όμως όλοι μαζί από κοινού απέδωσαν τα τροπάρια από το αριστερό στασίδι, αφήνοντας (τιμής ένεκεν) το δεξιό. Παρατίθενται και δύο φωτογραφικά στιγμιότυπα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: