Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020

εκδημία Παρασκευά Βασιλειάδη

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΕΡΟΨΑΛΤΩΝ  
ΝΟΜΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ  
«ΑΝΘΙΜΟΣ Ο ΑΡΧΙΔΙΑΚΟΝΟΣ»  
Εδρα: Αγρίνιο – Έτος  Ιδρύσεως 1980  
Μακρή 32, Αγρίνιο, Τ.Κ. 30131  
e-mail: psaltodia@gmail.com  
 
Αγρίνιο 4-2-2020  
Αριθμ. πρωτ.: 1  
 
ΨΗΦΙΣΜΑ  
Στο Αγρίνιο, σήμερα 4 Φεβρουαρίου 2020, ημέρα Τρίτη στο γραφείο του Συλλόγου Ιεροψαλτών Νομού Αιτωλίας και Ακαρνανίας «Άνθιμος ο Αρχιδιάκονος», το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση, αμέσως όταν πληροφορήθηκε το θλιβερό άγγελμα της εκδημίας του σπουδαίου δασκάλου και πρωτοψάλτου Παρασκευά Βασιλειάδη.
 
Τα μέλη του δ.σ. εξήραν την προσωπικότητα του εκλιπόντος ως εξής:  
«Ο πολυσέβαστός μας  Παρασκευάς Βασιλειάδης υπήρξε μια εκλεκτή προσωπικότητα στον χώρο της Βυζαντινής Μουσικής. Γεννήθηκε το 1939 στον Αγιο Κων/νο Αγρινίου, γόνος προσφυγικής οικογένειας. Πάντοτε έψαλλε με προσοχή μέσα από τα μουσικά κείμενα, γεγονός που τον κατέστησε πόλο έλξης για όλους τους φιλόμουσους καθώς υπήρξε και άριστος μονοφωνάρης. Άνθρωπος αεικίνητος και ανήσυχος ως προς την εξέλιξή του, προσπαθούσε πάντοτε να συλλέγει υλικό, να ακούει και άλλους ψάλτες και να κρατά τα καλά στοιχεία του καθενός. Το πτυχίο Ιεροψάλτου πήρε από τη σχολή Βυζαντινής μουσικής της Ι.Μ. Θεσσαλονίκης. Σημαντική στην πορεία του ήταν η συνάντηση με τον Άρχοντα πρωτοψάλτη της Μ. τ. Χ. Ε. Χαρίλαο Ταλιαδώρο, από τον οποίο αποκόμισε πολλά καθώς ο εκλιπών ήταν άνθρωπος με ταπεινό φρόνημα στη διακονία του και ιδιαίτερα φιλομαθής. Παροιμιώδης ήταν όμως και η αγάπη του προς τους νέους. Πάντοτε τούς προέτρεπε να τηρούν το παραδοσιακό ύφος της Βυζαντινής μας μουσικής και ήταν πρόθυμος να βοηθήσει νέους ανερχόμενους ψάλτες με ποικίλους τρόπους. Υπήρξε από τους πρωτεργάτες κατά την ίδρυση του συλλόγου Ιεροψαλτών νομού Αιτωλ/νίας  ΄΄Άνθιμος ο Αρχιδιάκονος΄΄ αλλά και όταν ξεκίνησε τη λειτουργία της στο Αγρίνιο η σχολή Βυζαντινής μουσικής υπό την αιγίδα του συλλόγου μας. Μάλιστα, είχε ενδιαφέρον να προσελκύσει όχι μόνο μικρούς μαθητές αλλά και μεγαλύτερους ανθρώπους. Πολλοί Ιεροψάλτες ανεδείχθησαν στα αναλόγια όπου υπηρέτησε στην Αγία Τριάδα και τον Άγιο Γεώργιο Αγρινίου και στον Άγιο Δημήτριο Πατρών. Η επιστροφή του στο Αγρίνιο και τον ιστορικό Ναό της Αγίας Τριάδος, όπου υπηρέτησε αδιλείπτως και με ιδιαίτερο ζήλο έως το τέλος της ψαλτικής του πορείας, προσέδωσε στην Ιερά μας Μητρόπολη μια ιδιαίτερη αίγλη, καθιστώντας τον άξιο συνεχιστή της τέχνης του Δαμασκηνού. Θέλουμε επίσης να σημειώσουμε με ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη τη συμμετοχή του στα δρώμενα του συλλόγου μας, του οποίου άλλωστε υπήρξε, όπως προείπαμε, ιδρυτικό μέλος. Τέλος, είμαστε υποχρεωμένοι να πούμε ένα τεράστιο ευχαριστώ στον Παρασκευά Βασιλειάδη, διότι υπήρξε πολλάκις χοράρχης της πολυμελούς χορωδίας του συλλόγου Ιεροψαλτών και συνέβαλε στη διοργάνωση εκδηλώσεων. Μ’ ένα λόγο, ο Παρασκευάς Βασιλειάδης λάμπρυνε με την ψαλτική ιστορία της Αιτωλ/νίας   
 
Το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου μας εκφράζοντας τη θλίψη του για την κοίμηση του Παρασκευά Βασιλειάδη, πολλά κεκοπιακότος για την ανάδειξη του ιεροψαλτικού λειτουργήματος στην περιοχή του Αγρινίου, εξέδωσε ομόφωνα το ακόλουθο ψήφισμα:  
 
 1. Αντιπροσωπεία του Συλλόγου μας να παραστεί στην εξόδιο ακολουθία, να εκφράσουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στους οικείους του και να αναγνωσθεί το παρόν ψήφισμα.  
2. Να κατατεθεί συμβολικό ποσό εις μνήμην του στο συσσίτιο του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Αγρινίου. 
3. Το όνομα του εκλιπόντος να καταχωρηθεί στα Δίπτυχα των κεκοιμημένων συναδέλφων του Συλλόγου, για να μνημονεύεται στην ετήσια Θεία Λειτουργία του Συλλόγου.  
4. Να δημοσιευθεί το παρόν ψήφισμα στον τοπικό τύπο και στον διαδικτυακό τόπο του Συλλόγου μας.  
5. Αντίγραφο του παρόντος ψηφίσματος να επιδοθεί στην οικογένεια του εκλιπόντος.  
 
  
Ευχόμαστε ταπεινά, ο Αναστάς Κύριός μας να αξιώσει τον αείμνηστο δάσκαλο Παρασκευά Βασιλειάδη να μελωδεί στην βασιλεία του Θεού μετά των επουρανίων δυνάμεων ώστε να δοξολογείται ο Πανάγαθος Κύριος. Στους δε οικείους του, την καλή σύζυγό του, τα τέκνα του και τα εγγόνια, ο Κύριος της Ζωής και του Θανάτου να χαρίζει υπομονή, παρηγορία και ελπίδα αναστάσεως.  
 
Για το λόγο αυτό συντάχθηκε το παρόν ψήφισμα και υπογράφεται.  
εκ του ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ του συλλόγου ιεροψαλτών  
 
   Ο  πρόεδρος                                                                                       Ο γενικός γραμματέας 
Καραγιάννης Ιωάννης                                                                             Παλούμπας Χρήστος 

Δεν υπάρχουν σχόλια: