Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022

Αθανάσιος Παναγιωτίδης στον Άγιο Γεώργιο Αγρινίου

 Ηλικιωμένος ενορίτης του Αγίου Γεωργίου Αγρινίου μάς αφηγήθηκε προ ημερών τρία αξιοσημείωτα στοιχεία, όπως τα θυμόταν, από την επίσκεψη και το ψάλσιμο του κορυφαίου δασκάλου Αθανάσιου Παναγιωτίδη στον εν λόγω ιερό ναό (περίπου το 1960).

  1. Ο καλεσμένος Αθανάσιος Παναγιωτίδης αρνήθηκε να ανέλθει στην κεντρική θέση του δεξιού αναλογίου, λέγοντας ότι εκεί στέκεται ο πρωτοψάλτης του ναού. Κι έψαλε τους ύμνους από το πλαϊνό στασίδι (ως δομέστικος), τηρώντας δηλαδή την τάξη του πατριαρχικού ναού στο Φανάρι. Υπόψιν ότι ο δεξιός ψάλτης του Αγίου Γεωργίου είχε πάει στο αριστερό αναλόγιο, ώστε να λένε μαζί οι τοπικοί ιεροψάλτες τους ύμνους.
  2. Τα μικρόφωνα εκείνης της εποχής ήταν <πρωτόγονης> κατάστασης. Επειδή λοιπόν γινόταν κάποιος θόρυβος στο ναό από συνομιλίες κι επεκάλυπτε κάπως την ψαλμωδία, μερικές φορές ο Παναγιωτίδης αναγκάστηκε να πει ένα δυνατό παρατεταμένο "σσσσσσσσσςςςς" για να επέλθει ησυχία. Και όντως επεβάλλετο.
  3. Στο τέλος της ακολουθίας οι επίτροποι έσπευσαν να προσφέρουν την αμοιβή που είχαν συμφωνήσει, άλλωστε ο Παναγιωτίδης από την ψαλτική βιοπορίζονταν. Όμως αρνήθηκε τα χρήματα και πήγε μαζί με άλλους ιεροψάλτες και φιλόμουσους για τον καθιερωμένο καφέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: