Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022

ενθρόνιση μητροπολίτου μας κ. Δαμασκηνού

 κείμενο και φωτογραφίες του Κώστα Παππά,

ιεροψάλτου - φοιτητού ιστορικού-αρχαιολογικού

Με μεγαλοπρέπεια και κατά την εκκλησιαστική τάξη έγινε η ενθρόνιση του νέου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Δαμασκηνού,το τριήμερο 11-13 Νοεμβρίου. Ο επίσκοπός μας αφίχθη το απόγευμα της Παρασκευής στην κεντρική πλατεία του Μεσολογγίου, όπου τον υποδέχτηκε ο Δήμαρχος της Ιεράς πόλης. Μετά την προσφώνησή του προς τον Ιεράρχη, προσέφερε ως δώρο πίνακα της Εξόδου, ο οποίος και λιτανεύτηκε κατά την πομπή προς τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος. Ακολούθησε η αντιφώνηση του νέου Μητροπολίτη, όπου έδωσε υπόσχεση για αγώνα για ενότητα και συνεργασία. Η πομπή κατευθύνθηκε προς τον Μητροπολιτικό Ναό, όπου μετά την ψαλμώδηση του "Άξιον Εστί"και προ της ενάρξεως της ακολουθίας αναγνώστηκε η Συνοδική Εγκύκλιος και το προεδρικό διάταγμα διορισμού του Μητροπολίτη. Στην ακολουθία της ενθρονίσεως προσφώνησαν κατά σειρά:
Τοποτηρητής άχρι τούδε της Μητρόπολεως, Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέος (ο και εκπρόσωπος του απουσιάζοντος Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου), Υφυπουργός Παιδείας κ. Ζέτα Μακρή (Εκπρόσωπος Κυβέρνησης), Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκτάριος Φαρμάκης που δώρισε στον νέο Μητροπολίτη εγκόλπιο, Πρωτοσύγκελος π. Επιφανιος Καραγεώργος εκ μέρους του κλήρου της Μητρόπολης. Τέλος απαύθηνε τον ενθρονιστήριο λόγο του ο μητροπολίτης μας κ. Δαμασκηνός και εψάλη η Φήμη του.
Το πρωί του Σαββάτου 12 Νοεμβρίου τελέστηκαν ο Όρθρος και η Ενθρονιστήρια Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, στο τέλος της οποίας ο Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός δέχτηκε τις ευχές των πιστών. Το μεσημέρι ο νέος ποιμενάρχης μετέβη στην Μονή Αγίας Ελεούσης όπου τέλεσε Τρισάγιο στο Τάφο του Μακαριστού Μητροπολίτου πρώην Αιτωλίας και Ακαρνανίας Θεοκλήτου.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο σεβασμιώτατος αφίχθη στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου όπου τον προσφώνησε ο δήμαρχος της πόλης κ. Γεώργιος Παπαναστασίου, ο οποίος του έκανε δώρο μια προσωπογραφία του π.Αποστόλου Φαφούτη (Παπαποστόλη). Ακολούθησε η αντιφώνηση του επισκόπου μας και η λιτανευτική πομπή προς το Μητροπολιτικό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής όπου τελέστηκε η ακολουθία της ενθρονίσεως. Χαρακτηριστικό το δώρο του περιφερειάρχη προς το νέο Μητροπολίτη: τα δικηροτρίκηρα του αειμνήστου μητροπολίτου Ναυπάκτου και Ευρυτανίας Χριστοφόρου (αποτελούσαν οικογενειακό κειμήλιο).
Το πρωί της Κυριακής στον ίδιο ναό τελέστηκαν ο Όρθρος και η Ενθρονιστήρια Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία ενώ στη διανομή του αντιδώρου ο νέος Μητροπολίτης δέχτηκε τις ευχές των πιστών. Το μεσημέρι μετέβη στην Ιερά Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου Μυρτιάς, όπου ετέλεσε τρισάγιο στο τάφο του Μακαριστού Μητροπολίτου μας κυρού Κοσμά. Το απόγευμα στην αίθουσα της Αγίας Τριάδας δέχτηκε ευχές κληρικών και λαϊκών.

Ως Σύλλογος Ιεροψαλτών Νομού Αιτωλοακαρνανίας "Άνθιμος Αρχιδιάκονος" με έδρα το Αγρίνιο ευχόμαστε στο νέο Ποιμενάρχη μας έτη πολλά, ευλογημένα και να ευαρεστήσει <<Θεώ και ανθρώποις>>.
ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΥ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΚΑΙ ΘΕΟΠΡΟΒΛΗΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΤΗΣ ΑΓΙΩΤΑΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΗΜΩΝ ΔΕ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΠΟΙΜΕΝΑΡΧΟΥ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΕΤΗ












 

Δεν υπάρχουν σχόλια: