Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022

απόηχος φροντιστηρίου με κ. Ιωάννη Δακαλάκη

 Με επιτυχία στέφθηκε το φροντιστήριο ψαλτικής τέχνης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 6ης Νοεμβρίου στην φιλόξενη αίθουσα του <Φαφούτειου κτιρίου> της Αγίας Τριάδος Αγρινίου.  Οι παρευρισκόμενοι ιεροψάλτες, φιλόμουσοι, μαθητές της σχολής βυζαντινής μουσικής άκουσαν την ομιλία του εμβριθούς ερευνητού της ιστορίας και μουσικοδιδασκάλου - πρωτοψάλτου - χοράρχου κ. Ιωάννου Δακαλάκη εκ Μεσολογγίου.

Ο εισηγητής ανέπτυξε με άνεση και εποπτική χρήση εικόνων - πινάκων το θέμα του <Η ψαλτική τέχνη πριν και μετά την επανάσταση του 1821 - αρχιδιάκονος Άνθιμος>. Αναφέρθηκε στον Όσιο Ευγένιο τον Αιτωλό και τον Άγιο Αθανάσιο Πάριο που δίδαξαν (μεταξύ άλλων και) την εκκλησιαστική μουσική σε Αιτωλικό και Μεσολόγγι. Λεπτομερή αναφορά έγινε στον αρχιδιάκονο Άνθιμο, ο οποίος υπήρξε μαθητής των τριών δασκάλων που μεταρρύθμισαν την γραφή της μουσικής. Εκτός από ικανός πρωτοψάλτης και μελοποιός, ο Άνθιμος υπήρξε αγιογράφος και υπεύθυνος για την λειτουργία του γραφείου της Ιερά Μητροπόλεως Ακαρνοαιτωλίας. Το κύρος του ήταν μοναδικό, γι' αυτό και οι μαθητές του συνέχισαν με ζήλο την διάδοση της εκκλησιασιαστικής μουσικής, διατηρώντας το ύφος του δασκάλου Ανθίμου. Μάλιστα ο κ. Δακαλάκης χάρισε στον σύλλογο ιεροψαλτών Αγρινίου έναν πίνακα με το γενεαλογικό δέντρο των ιεροψαλτών της περιοχής μας, όπως υπήρξε η διαδοχή του Ανθίμου.

Γενικά, η ομιλία υπήρξε μια μυσταγωγία στην ιστορία του τόπου μας, αναφέρθηκαν πλήθος ονομάτων ιεροψαλτών και άλλων ανθρώπων του πνεύματος. Ακολούθησε συζήτηση, όπου κατατέθηκαν ενδιαφέρουσες απόψεις και λύθηκαν απορίες. Είμαστε ευγνώμονες στον κ. Δακαλάκη για την επιμορφωτική διάλεξη που μάς χάρισε.








1 σχόλιο:

ΓΕΩΡΓΙΟΣ είπε...

θα ήταν ευχής έργον να αναρτησετε τον πινακα στο site