Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2023

Αγρίνιο: εκδήλωση μνήμης επισκόπου Κοσμά

 Την Κυριακή 8 Ιανουαρίου το απόγευμα στην αίθουσα της Χριστιανικής Ενώσεως Αγρινίου η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας οργάνωσε εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον αείμνηστο ποιμενάρχη μας κυρό Κοσμά.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο επίσκοπος Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, ενώ ο αρχιμ. π. Νεκτάριος Τριάντης αναφέρθηκε στη βιογραφία και τις ποιμαντικές δραστηριότητες του μακαριστού Γέροντος. Προεβλήθη σχετικό βίντεο και στο τέλος ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης μας κ. Δαμασκηνός ευχαρίστησε όσους κοπίασαν για την εκδήλωση, αλλά και εξομολογήθηκε την ευθύνη του να είναι διάδοχος ενός τόσο εναρέτου επισκόπου. Παρουσιαστής της συγκινητικής αυτής εσπερίδας ήταν ο φιλόλογος Κωνσταντίνος Πετρόπουλος.

Σημειώνουμε ότι κατόπιν προσκλήσεως του επισκόπου μας, συμμετείχε και χορωδία 25 και πλέον ιεροψαλτών υπό την διεύθυνση του πρωτοψάλτη και δασκάλου Παντελή Καντάνη. Εψάλησαν τα κάτωθι μέλη:

1. απολυτίκιο Θεοφανίων.

2. απολυτίκιο και δύο προσόμοια αίνων της ακολουθίας του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.

3. άξιον εστί... σε πλάγιο του πρώτου, μέλος Νεκταρίου μοναχού, διασκευασθέν υπό Γερασίμου Πρεβεζιάνου.

4. Παναγία Δέσποινα... αγιορείτικο ψαλτοτράγουδο σε ήχο βαρύ διατονικό, συνοδευόμενο από ομόηχο κράτημα τεριρέμ του Γερασίμου Πρεβεζιάνου.




Δεν υπάρχουν σχόλια: