Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024

Κοπή Βασιλόπιτας Ιεροψαλτών Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας



  Τη βασιλόπιττα των Ιεροψαλτών της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας ευλόγησε το Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2024, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός.



    Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε γνωστό πολυχώρο του Αγρινίου, κατόπιν πρωτοβουλίας του Σεβασμιωτάτου και συμμετείχαν Ιεροψάλτες από ολόκληρη την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο νέος Πρόεδρος του Συλλόγου Ιεροψαλτών Αιτωλοακαρνανίας «Άνθιμος ο Αρχιδιάκονος» κ. Ανδρέας Φούκας, ο Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Αγρινίου «Δαυίδ ο Ψαλμωδός» κ. Κωνσταντίνος Καντάνης και ο Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Μεσολογγίου «Άγιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης» κ. Νεκτάριος Δροσοπαναγιώτης.






    Ο Σεβασμιώτατος, κατά τον χαιρετισμό του, απευθύνθηκε με καρδιακά και πατρικά λόγια στους Ιεροψάλτες, τονίζοντας ότι αποτελούν τους αμεσότερους συνεργάτες των Ιερέων και του Επισκόπου και εξέφρασε τη χαρά του για αυτή την επικοινωνία.

    Ανέφερε, ότι στην τοπική μας Εκκλησία διαθέτουμε ένα αρκετά ικανοποιητικό επίπεδο ιεροψαλτικής τέχνης και αυτό είναι έργο μεγάλων ιεροψαλτών και ανθρώπων που αγάπησαν την τέχνη του Ιερού Δαμασκηνού, κατά το παρελθόν και διηκόνησαν με γνώση, επιμέλεια και συνέπεια τα ιερά αναλόγια.

Εξέφρασε σκέψεις και προτάσεις, που και κατά το παρελθόν έχει συζητήσει με το Δ.Σ. του Συλλόγου Ιεροψαλτών και επιθυμεί να τις κοινοποιήσει σε όλους, ώστε να τύχουν συζήτησης, όπως η δημιουργία ενός ενιαίου Συλλόγου Ιεροψαλτών που να αγκαλιάζει ολόκληρη την τοπική μας Εκκλησία και να συμμετέχουν όλοι οι Ιεροψάλτες της Ιεράς Μητροπόλεως. Ανακοίνωσε τον ορισμό ως συνδέσμου της Ιεράς Μητροπόλεως με τον Ιεροψαλτικό κόσμο, τον Πρωτοπρ. Ιωάννη Γκιάφη, ο οποίος προήλθε από τον χώρο των Ιεροψαλτών. Επίσης, πρότεινε να ορισθεί ως προστάτης του ιεροψαλτικού κόσμου της Ιεράς Μητροπόλεως, ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός, που αποτελεί έναν από τους κορυφαίους ποιητές και υμνογράφους της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Προέτρεψε τους Ιεροψάλτες να συμμετέχουν σε φεστιβάλ και εκδηλώσεις βυζαντινής μουσικής άλλων Ιερών Μητροπόλεων, καθώς και ο τοπικός Σύλλογος να διοργανώσει ετήσια φεστιβάλ βυζαντινής μουσικής.

    Ο Σεβασμιώτατος ολοκληρώνοντας την ομιλία του κάλεσε τους Ιεροψάλτες να έχουν πλήρη συναίσθηση της διακονίας, που ο Θεός τους έταξε να υπηρετούν και να νοιώθουν, ότι έχουν ένα μεγάλο προνόμιο και μια μεγαλύτερη ευθύνη. «Το προνόμιο είναι να προΐστασθε του λαού, να είστε χοράρχες ολοκλήρου του ευχαριστιακού σώματος. Δεν ψάλλετε αφ’ εαυτού. Ψάλλετε, γιατί υπάρχει ο λαός. Να θυμάστε, ότι δεν δίνετε μία συναυλία, δεν παρουσιάζετε κάτι δικό σας, άλλα ό,τι αποδίδετε, το αποδίδετε εξ ονόματος του λαού. Ο λαός μπορεί να ωφεληθεί, αλλά μπορεί και να ζημιωθεί από την παρουσία σας. Οφείλετε να τον οδηγείτε σε πνευματική κατάνυξη και να τον συμπαρασύρετε προσευχητικά σε πνευματική άνοδο». 

    Τέλος, τους προέτρεψε να επιμελούνται την μυστηριακή τους ζωή, να εξομολογούνται, να κοινωνούν, να νηστεύουν και να διαθέτουν το προσωπικό τους πρόγραμμα μελέτης και πνευματικής ζωής.








https://youtu.be/KiOqLVmBUVg?si=sbMNR8yq3la3Qnv1


Δεν υπάρχουν σχόλια: