Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

πανήγυρις Αγίου Αντωνίου 2015

Αντιγράφουμε: Με κάθε λαμπρότητα και εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε και εφέτος η εορτή του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Αντωνίου του Μεγάλου στον φερώνυμο Ιερό Ναό της πόλεως Αγρινίου. 

Στο Μεγάλο Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς. Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην βιωτή και στις αρετές του Οσίου Αντωνίου, τονίζοντας ότι υπήρξε ο μιμητής του ζήλου του προφήτου Ηλιού και του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου οι οποίοι έζησαν στην έρημο.

Συγκεκριμένα ο Σεβασμιώτατος κ. Κοσμάς είπε τα εξής: «Ο Άγιος Αντώνιος μιμήθηκε τον ζήλο του προφήτου Ηλιού και έγινε Μέγας και Όσιος. Η καρδιά του Αγίου έκαιγε από πίστη, από αγάπη και υπακοή στον Κύριο. Ένας πάμπλουτος νέος αφού μοίρασε την περιουσία του, γυμνός και ελεύθερος από τα υλικά και μάταια, κατέφυγε στην έρημο και έγινε Άγγελος. Νέος με χαρίσματα ήρθε στην έρημο και έζησε την Άσκηση, την Ακτημοσύνη, την Παρθενία, την Υπακοή. Άφησε προσωρινώς την έρημο, αφ’ ενός για να ενισχύσει τους διωκομένους χριστιανούς στην Αλεξάνδρεια, αφ’εταίρου για να ελέγξει του αρειανόφρονες και να στερεώσει την ορθόδοξο αλήθεια...» 


Τέλος ευχήθηκε κληρικοί και λαϊκοί, να μιμηθούμε και εμείς τον ζήλο του Αγίου Αντωνίου σήμερα στην υποτονική πνευματικά εποχή μας.


 Εμείς σημειώνουμε με χαρά την παρουσία πλήθους ιεροψαλτών και βοηθών στα δύο αναλόγια του ναού υπό τους συναδέλφους Γεώργιο Καρόπουλο και Ιωάννη Γκιάφη. Είδαμε τους: Επαμεινώνδα και Άρη Γιαννακά, Ανδρέα Μπακογιάννη, Σωτήριο Ξυγκά, Δημήτριο Παπακαμμένο, Μιχαήλ Οικονόμου, Δημήτριο Αγγελή, Παναγιώτη Βίγλα, Χρήστο Τόλια, Γεώργιο Βλάχο, Σπυρίδωνα Τζαβέλλα, Λεωνίδα και Γεώργιο Γαρουφαλή, Δημήτριο Παπαδημητρίου, Ιωάννη Σκανδάλη, Ιωάννη Κουσαρίδα, Γεώργιο Μανδρούκα, Νεκτάριο Παπαθανασίου, κ.α.

Το πρωί της εορτής τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία κατά την οποία κήρυξε τον θείο λόγο ο Πρωτοσύγκελλος της Ιερας Μητροπόλεως Αρχιμ. π. Επιφάνιος Καραγεώργος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: