Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

κοίμηση Σπυρίδωνος Υφαντή

ΣΥΛΛΟΓΟΣ   ΙΕΡΟΨΑΛΤΩΝ
ΝΟΜΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
«ΑΝΘΙΜΟΣ  Ο  ΑΡΧΙΔΙΑΚΟΝΟΣ»
ἕδρα: Ἀγρίνιο – ἔτος ἱδρύσεως 1980
Μακρῆ 32,  Ἀγρίνιο,  Τ.Κ. 30131
                       e-mail: psaltodia@gmail.com


 

Ἀγρίνιο 24-2-2017
ἀριθμ. πρωτ.: 4

ΨΗΦΙΣΜΑ

 

Στο Αγρίνιο, σήμερα 24 Φεβρουαρίου 2017, ημέρα Παρασκευή στο γραφείο του Συλλόγου Ιεροψαλτών Νομού Αιτωλίας και Ακαρνανίας «Άνθιμος ο Αρχιδιάκονος», το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση, αμέσως όταν πληροφορήθηκε το θλιβερό άγγελμα της εκδημίας του σπουδαίου δασκάλου και πρωτοψάλτου Σπυρίδωνος Υφαντή, άρχοντος υμνωδού της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.

Τα μέλη του δ.σ. εξήραν την προσωπικότητα του εκλιπόντος ως εξής:

«Ο πολυσέβαστός μας Σπυρίδων Υφαντής υπήρξε μια εκλεκτή προσωπικότητα στον χώρο της Βυζαντινής Μουσικής. Ο ερχομός του στην Αιτωλοακαρνανία την δεκαετία του 1970 ωφέλησε τα μέγιστα όλους τους ιεροψάλτες και μαθητές της εκκλησιαστικής μουσικής. Κόσμησε τα αναλόγια στους ιερούς ναούς Αγίων Κων/νου και Ελένης Παλαιομάνινας, Αγίας Τριάδος Παναιτωλίου και Αγίου Γεωργίου Ματαράγκας. Πάντοτε έψαλλε με προσοχή, μέσα από τα μουσικά κείμενα, γεγονός που τον κατέστησε πόλο έλξεως για όλους τους φιλόμουσους. Παροιμιώδης ήταν η αγάπη του προς τους νέους. Ήταν ο πρωτεργάτης και πρώτος δάσκαλος το 1980, όταν ξεκίνησε τη λειτουργία της στο Αγρίνιο η σχολή βυζαντινής μουσικής υπό την αιγίδα του συλλόγου μας. Μάλιστα, είχε ενδιαφέρον να προσελκύσει όχι μόνο μικρούς μαθητές, αλλά και μεγαλύτερους ανθρώπους. Πολλοί ιεροψάλτες ανεδείχθησαν, αρκετοί εκ των οποίων συνέχισαν κι αργότερα να πηγαίνουν στα αναλόγια, είτε στο Αίγιο, είτε στα Ιωάννινα, είτε στην Άρτα και να ωφελούνται κοντά του. Θέλουμε, επίσης, να σημειώσουμε με ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη τη συμμετοχή του στα δρώμενα του συλλόγου μας, του οποίου άλλωστε υπήρξε ιδρυτικό μέλος το 1980 και πρόεδρος αργότερα του δ.σ.. Μάλιστα, όταν έφυγε απ’ το Αγρίνιο, τού απενεμήθη, τιμής ένεκεν, ο τίτλος του επιτίμου προέδρου. Τέλος, είμαστε υποχρεωμένοι να πούμε ένα τεράστιο ευχαριστώ στον Σπυρίδωνα Υφαντή, διότι σχημάτισε πολυμελή χορωδία του συλλόγου ιεροψαλτών, διοργάνωσε εκδηλώσεις και φεστιβάλ μουσικής. Μ’ ένα λόγο λάμπρυνε την ψαλτική ιστορία της Αιτωλο-ακαρνανίας».

Το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου μας εκφράζοντας τη θλίψη του για την κοίμηση του Σπυρίδωνος Υφαντή, πολλά κεκοπιακότος για την ανάδειξη του ιεροψαλτικού λειτουργήματος στην περιοχή του Αγρινίου, εξέδωσε ομόφωνα το ακόλουθο ψήφισμα:

1. Αντιπροσωπεία του Συλλόγου μας να παραστεί στην εξόδιο ακολουθία, να εκφράσουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στους οικείους του και να αναγνωσθεί το παρόν ψήφισμα.

2. Να κατατεθεί συμβολικό ποσό εις μνήμην του στο γενικό φιλόπτωχο ταμείο της Ιεράς Μητροπόλεως.

3. Το όνομα του εκλιπόντος να καταχωρηθεί στα Δίπτυχα των κεκοιμημένων συναδέλφων του Συλλόγου, για να μνημονεύεται στην ετήσια Θεία Λειτουργία του Συλλόγου.

4. Να δημοσιευθεί το παρόν ψήφισμα στον τοπικό τύπο και στον διαδικτυακό τόπο του Συλλόγου μας.

5. Αντίγραφο του παρόντος ψηφίσματος να επιδοθεί στην οικογένεια του εκλιπόντος.

Ευχόμαστε ταπεινά ο Αναστάς Κύριός μας να αξιώσει τον αείμνηστο δάσκαλο Σπυρίδωνα Υφαντή να μελωδεί στην βασιλεία του Θεού μετά των επουρανίων δυνάμεων ώστε να δοξολογείται ο Πανάγαθος Κύριος. Στους δε οικείους του, την καλή σύζυγό του, τα τέκνα του και τα εγγόνια, ο Κύριος της Ζωής και του Θανάτου να χαρίζει υπομονή, παρηγορία και ελπίδα αναστάσεως.

Για το λόγο αυτό συντάχθηκε το παρόν ψήφισμα και υπογράφεται.

εκ του ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ του συλλόγου ιεροψαλτών

ὁ πρόεδρος


Λεωνίδας Γαρουφαλῆς
ὁ γενικός γραμματέας


Δημήτριος Παπακαμμένος

Δεν υπάρχουν σχόλια: