Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017

θεία λειτουργία - μνημόσυνο (φωτογραφίες)



κείμενο & φωτογραφίες: Σωκράτης Ψιλλιάς
 
Με τις ευχές και την χοροστασία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017  ετήσια κοινή λατρευτική σύναξη τριών από τους θρησκευτικούς συλλόγους που εδρεύουν στην πόλη του Αγρινίου. Συγκεκριμένα, την κατ΄ έτος Θεία Λειτουργία τέλεσαν το διοικητικό συμβούλιο και τα μέλη του παραρτήματος της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων Αγρινίου, το διοικητικό συμβούλιο και τα μέλη του συλλόγου Ιεροψαλτών Αγρινίου «Άνθιμος ο Αρχιδιάκονος» και το διοικητικό συμβούλιο και τα μέλη του συλλόγου Φίλων του Αγίου όρους «Κοσμάς ο Αιτωλός».
   Η Θεία Λειτουργία  στην οποία χοροστάτησε και συμπροσευχήθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμάς, καθώς και το καθιερωμένο ετήσιο μνημόσυνο των κεκοιμημένων μελών των ανωτέρω συλλόγων, τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων στην περιοχή Διαμαντέικα Αγρινίου. Ο ακούραστος και πάντα φιλόξενος προϊστάμενος του Ναού, αιδεσιμότατος οικονόμος π. Γρηγόριος Παπακωστόπουλος, ο οποίος τέλεσε και την Θεία Λειτουργία, δέχθηκε με χαρά την πρόταση να πραγματοποιηθεί η κοινή αυτή λατρευτική σύναξη στον Ναό που εφημερεύει με δεδομένο ότι θα εξυπηρετήσει αρκετούς που επιθυμούν να παρευρεθούν.  Τον δεξιό χορό των Ιεροψαλτών διηύθυνε ο Πρωτοψάλτης-μουσικοδιδάσκαλος κ. Κωνσταντίνος Καντάνης και συνέψαλαν ο κ. Παντελεήμων Καντάνης, Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Αγρινίου, ο Πρωτοψάλτης του ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Αγρινίου κ. Ανδρέας Αγγελής, ο Πρωτοψάλτης κ. Κωνσταντίνος Μπαλατσιάς, ο Πρωτοψάλτης του Ιερού Προσκυνηματικού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Πάρκου) Αγρινίου κ. Δημήτριος Αγγελής ο Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος Κυψέλης κ. Παναγιώτης Τσώνης και ο κ. Ιωάννης Στρανομήτσος. Τον αριστερό χορό διηύθηνε ο Λαμπαδάριος του Ναού κ. Επαμεινώνδας Γιαννακάς  και συμμετείχαν ο θεολόγος και Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγίου Αποστόλου Παύλου Μεγάλης Χώρας κ. Λεωνίδας Γαρουφαλής, ο οποίος είναι και ο πρόεδρος του συλλόγου Ιεροψαλτών Αγρινίου «Άνθιμος ο Αρχιδιάκονος» και ο οποίος επιμελήθη του κηρύγματος, ο θεολόγος - φιλόλογος και Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Σωκράτης Ψιλιάς, ο κ. Ιωάννης Μανδρούκας, Λαμπαδάριος του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου Κάτω Κερασόβου και ο κ. Ιωάννης Τασολάμπρος, ακούραστος δόκιμος Ιεροψάλτης.
   Ο κ. Γαρουφαλής στην σύντομη αλλά μεστή ομιλία του αναφέρθηκε στον βίο του εορταζομένου Αγίου Κοσμά επισκόπου Μαϊουμά, στο υμνολογικό του έργο το οποίο μάς κατέλειπε αναφερόμενος σε συγκεκριμένα υμνολογικά δημιουργήματα του Αγίου Κοσμά, αλλά και στην πολεμική που δέχεται σήμερα η ορθοδοξία. Ακολούθησε το Μνημόσυνο των μελών των συλλόγων οι οποίοι έχουν αποβιώσει στο οποίο προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμάς, συμπαραστατούμενος από τον πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Μακάριο Αντωνόπουλο, Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως και διευθυντή του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως και τον π. Γρηγόριο. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τους παρισταμένους για την παρουσία τους, επήνεσε τους τρεις συλλόγους για το έργο του, έδωσε την πατρική του ευλογία και κάλεσε όλους τους θεολόγους σε αυριανή εκδήλωση για το ζήτημα της διδασκαλίας του μαθήματος των θρησκευτικών. Τέλος, τον λόγο έλαβε και ο κ. Σπυρίδων Παπαθανασίου, Πρόεδρος του παραρτήματος της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων Αγρινίου, οποίος και αυτός με την σειρά του ευχαρίστησε όλους για τη συμμετοχή στην κοινή αυτή ευχαριστιακή σύναξη.
   Μετά τη Θεία Λειτουργία παρατέθηκε καφές σε καφετέρια του Αγρινίου, όπου αντηλλάγησαν απόψεις ιεροψαλτικές αλλά και για τρέχοντα ζητήματα των ημερών όπως το ζήτημα της υποβάθμισης του μαθήματος των θρησκευτικών στα σχολεία και το νομοσχέδιο που πριν από λίγες ημέρες ψηφίστηκε για την δυνατότητα αλλαγής φύλλου από τα 15 έτη!!!!!!. Όλοι αναφέρθηκαν επιφυλακτικά στα όσα συμβαίνουν και το γενικό νόημα ήταν ότι σε αυτές τις δύσκολες και χαλεπές ημέρες οφείλουμε να στεκόμαστε ενωμένοι και δυνατοί. Οι προκλήσεις πολλές, το ζήτημα είναι να καταφέρουμε να τις αναστρέψουμε.











Δεν υπάρχουν σχόλια: