Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017

συνέντευξη προέδρου ΟΜ.Σ.Ι.Ε.

αναδημοσίευση από ιστοσελίδα www.romfea.gr


Καλεσμένος της 1ης εκπομπής του Β' κύκλου «Ψαλτική των Ελλήνων» και του Γεωργίου Δεμελή, ήταν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος κ.Κωνσταντίνος Πολίτης, ο οποίος αναφέρθηκε στα σημερινά προβλήματα του ιεροψάλτη και την σχέση του ιεροψάλτη με την μητέρα εκκλησία.
Μία Συνέντευξη που θα συζητηθεί πολύ!
Ο Κωνσταντίνος Πολίτης σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι Χοράρχης και Πρωτοψάλτης του Καθεδρικού ιερού ναού Αγίου Αλεξάνδρου στο Παλαιό Φάληρο, ενώ από το 2002 εργάζεται και ως Δάσκαλος της Ψαλτικής Τέχνης στο Εθνικό Ωδείο.

Γεννήθηκε στο Αίγιο το 1974, γιός του Δημήτρη Πολίτη και της (†) Αθηνάς Σγολόμβη, είναι έγγαμος με τη φιλόλογο Ελένη Σπυράκη και πατέρας ενός τέκνου.
Τα πρώτα μουσικά του βιώματα προέρχονται από το οικογενειακό του περιβάλλον και συγκεκριμένα τον παππού του, Κωνσταντίνο, παραδοσιακό βιολάρη και ερμηνευτή δημοτικών τραγουδιών και το θείο του Γιώργο, Καθηγητή Μουσικής, ώστε σε ηλικία έξι ετών εγγράφεται στο Πατραϊκό Ωδείο για σπουδές πιάνου.
Λίγο αργότερα σε ηλικία ένδεκα χρονών μυείται στην ψαλτική τέχνη με προτροπή του τότε Πρωτοψάλτου Αγρινίου Λουκά Σκιαδά απ' τον Γεράσιμο Πρεβεζιάνο. Φοιτά στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας και συμμετέχει στη Χορωδία της Σχολής αλλά και στο Χορό του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Αγρινίου.
Το 1993 μετοικεί ως φοιτητής στην Αθήνα και αναλαμβάνει το αριστερό αναλόγιο του ιερού ναού Αγίου Νικολάου Πευκακίων.
Εκεί συναντά τον Παναγιώτη Μαρούλη μέσω του οποίου έρχεται σε επαφή με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ιεροψαλτών "Ρωμανός ο Μελωδός και Ιωάννης ο Δαμασκηνός", εκλέγεται Μέλος του Διοικητικού του Συμβουλίου και Γενικός Γραμματέας σε ηλικία 29 ετών.
Μαθητεύει δίπλα στον Λυκούργο Αγγελόπουλο και άλλους κορυφαίους του χώρου. Λαμβάνει Δίπλωμα Μουσικοδιδασκάλου από το Εθνικό Ωδείο, τάξη Χρήστου Χατζηνικολάου, με τον οποίο συνεργάζεται στενά για δέκα χρόνια.
Εκλέγεται για πρώτη φορά Γραμματέας της ΟΜ.Σ.Ι.Ε. το 2002. Την περίοδο 2012 έως 2014 επανεκλέγεται Γενικός Γραμματέας ενώ από τον Μάιο του 2017 αναλαμβάνει την Προεδρία της.
Για την δραστηριότητά του έχει τιμηθεί από μορφωτικούς, ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς. Το 2004, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Ειρηναίος του απονέμει το Χρυσό Σταυρό του Παναγίου Τάφου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: