Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

έκδοση "τριωδίου" Γεωργίου Ραιδεστηνού

Η Ιερά Μητρόπολις Αλεξανδρουπόλεως ενημερώνουμε τη φιλόμουσο κοινότητα των ιεροψαλτών και των αγαπώντων την βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική πως περιήλθε πριν από λίγο καιρό στην κατοχή μας το χειρόγραφο αρχείο του Γεωργίου Ραιδεστηνού του Β’, ο οποίος διετέλεσε Άρχων Πρωτοψάλτης της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας τα έτη 1871 έως 1875. Υλικό πολύτιμο και σπουδαίο, αποτύπωμα της ψαλτικής παράδοσης της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως και μάλιστα του πατριαρχικού ύφους. Το υλικό αυτό παρεδόθη στον Μητροπολίτη μας κ. Άνθιμο από απογόνους του μεγάλου Πρωτοψάλτου και εκείνος με τη σειρά του το παρέδωσε στον Σύλλογο Ιεροψαλτών της Μητροπόλεώς μας για περαιτέρω καταγραφή, έρευνα, επεξεργασία και αξιολόγηση, καθώς μεγάλο μέρος του παραμένει εισέτι ανέκδοτο.
Μετά από επισταμένη και εντατική μελέτη του υλικού οι ιεροψάλτες μας δακτυλογράφησαν εκ του χειρογράφου το ανέκδοτο μέχρι σήμερα «ΤΡΙΩΔΙΟΝ» του Άρχοντος Πρωτοψάλτου Γεωργίου Ραιδεστηνού και το παραδίδουν στον ψαλτικό κόσμο. Το χειρόγραφο αυτό βιβλίο χρησιμοποιήθηκε από το ίδιο τον Πρωτοψάλτη, όμως δεν έφτασε ποτέ στο τυπογραφείο.
Το «ΤΡΙΩΔΙΟΝ» του Γεωργίου Ραιδεστηνού θα εκδώσει άμεσα ο Σύλλογος Ιεροψαλτών της Μητροπόλεώς μας και καλεί τους ενδιαφερόμενους ιεροψάλτες, τους μαθητές βυζαντινής μουσικής, αλλά και κάθε φιλόμουσο να συνδράμει στο έργο αυτό. Το βιβλίο θα είναι σε μέγεθος Α4, με 240 σελίδες, σκληρό εξώφυλλο και χρυσοτυπία.
Για περισσότερες πληροφορίες στον Πρόεδρο του Συλλόγου ιεροψαλτών κ. Γεώργιο Δροσάκη στο τηλέφωνο 25510-26359 (καθημερινά 9.00’-13.00’) ή στο email: sxima2017@gmail.com

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως



Δεν υπάρχουν σχόλια: