Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

εκδήλωση μνήμης για Λουκά Σκιαδά (ρεπορτάζ - φωτογραφίες)



ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΙΕΡΟΨΑΛΤΗ ΛΟΥΚΑ ΣΚΙΑΔΑ
   Μια πολύ ξεχωριστή εκδήλωση πραγματοποίησε ο σύλλογος ιεροψαλτών Αγρινίου «Άνθιμος ο Αρχιδιάκονος». Εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 11-2-2018 το απόγευμα στον Ιερό Ναό Αγίου Χριστοφόρου (πολιούχου) Αγρινίου εις μνήμην σεβασμού προς τον μακαριστό πρωτοψάλτη Λουκά Σκιαδά. Με δεδομένο δε ότι ο αείμνηστος ήταν ιδρυτικό μέλος, χοράρχης και πρώτος πρόεδρος του συλλόγου Ιεροψαλτών η υποχρέωση της εκδήλωσης ήταν ακόμη πιο επιβεβλημένη.
   Ο αείμνηστος Λουκάς Σκιαδάς γεννήθηκε το 1932 στο χωριό Άγιος Βλάσιος της ορεινής Τριχωνίδος. Εργάστηκε επί πολλά χρόνια στην Αγροτική Τράπεζα. Στη βυζαντινή μουσική μαθήτευσε κοντά σε κορυφαίους ιεροψάλτες του Αγρινίου, αλλά και της Θεσσαλονίκης αργότερα. Κόσμησε με την παρουσία του τα αναλόγια των ιερών ναών Αγίου Γεωργίου Ματαράγκας, Αγίου Γεωργίου Αγρινίου και τέλος, εκεί που διέπρεψε, το δεξιό αναλόγιο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Ζωοδόχου Πηγής Αγρινίου για σχεδόν 35 χρόνια. Το 2002 συνταξιοδοτήθηκε, αλλά δεν έπαυσε μέχρι τέλους της ζωής του να συμπαρίσταται και να υμνεί τον Θεό με το δικό του μοναδικό τρόπο.
   Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο γενικός γραμματέας του συλλόγου Ιεροψαλτών κ. Δημήτριος Παπακαμμένος, ο οποίος ευχαρίστησε το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Ιερού Ναού Αγίου Χριστοφόρου για τη φιλοξενία της εκδήλωσης και τους παρισταμένους για την παρουσία τους. Αμέσως έδωσε τον λόγο στον κ. Ιωάννη Κωνσταντόπουλο, στενό φίλο και κουμπάρο του αειμνήστου, ο οποίος στη σύντομη πλην μεστή ομιλία του αναφέρθηκε στην υμνολογική πορεία του Λουκά Σκιαδά, στους δασκάλους που μαθήτευσε, στα αναλόγια που πέρασε και στο γεγονός ότι από μόνος του ο Λουκάς Σκιαδάς δημιούργησε μία παράδοση και μία γενεά ιεροψαλτών με πρώτο τον κατά σάρκα υιό του Λεωνίδα, ο οποίος πέραν από την εργασία του ως εκπαιδευτικός δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο μουσικό σχολείο Αγρινίου είναι και πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Γιαννουζίου.
   Στη συνέχεια η χορωδία του συλλόγου υπό τη διεύθυνση του Χρήστου Βουλδή (ενός εκ των μαθητών του αειμνήστου) απέδωσε στη μνήμη του και όσο το δυνατόν κοντά στο ύφος του, ύμνους που ο ίδιος αγαπούσε και ερμήνευε με μεράκι. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η μονωδιακή ερμηνεία του αναστασίμου στιχηρού «εις το μνήμα Σε επεζήτησεν…» από τον γιό του Λεωνίδα ως αντίδωρο ευχαριστίας στη μνήμη του πατέρα του. Στο τέλος προβλήθηκε σύντομο βίντεο του 1996 με αποσπάσματα (απαγγελία αποστολικού αναγνώσματος και ψαλμώδηση χερουβικού ύμνου) από τον Λουκά Σκιαδά.
  Η εκδήλωση έκλεισε με  επίδοση αναμνηστικού δώρου εκ μέρους του συλλόγου το οποίο φιλοτέχνησε η καθηγήτρια βυζαντινής μουσικής και συνταξιούχος δασκάλα κ. Μαρία Βουλδή. Η σύζυγος του αειμνήστου κυρ-Λουκά ευχαρίστησε για την τιμητική εκδήλωση προς τιμήν του συζύγου της αλλά και για τα αναμνηστικά δώρα.
   Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης π. Δαμασκηνός Βασιλόπουλος, ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, εκπροσωπώντας τον απουσιάζοντα εκτός Αιτωλοακαρνανίας Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ.κ. Ιερόθεο, ο αιδεσιμολογιώτατος πρωτοπρεσβὐτερος π. Βασίλειος Δημόπουλος, προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Χριστοφόρου εκπροσωπώντας τον απουσίαζοντα σε εκδήλωση στο Μεσολόγγι Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά, ιερείς, ο αντιδήμαρχος Αγρινίου και διάδοχος του αειμνήστου στο αναλόγιο κ. Νικόλαος Γκρίζης και πλήθος κόσμου που ήθελαν να τιμήσουν τον αείμνηστο διδάσκαλο.

(Το κείμενο του ρεπορτάζ εγράφη από τον Σωκράτη Ψιλλιά, ενώ οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι του Μιχάλη Νίνογλου. Ευχαριστούμε αμφοτέρους.)

















Δεν υπάρχουν σχόλια: