Κυριακή 19 Ιουνίου 2022

εκδημία Ευάγγελου Μποτσέτου

 Σε ηλικία 85 ετών έφυγε από τον παρόντα κόσμο για τον ουρανό ο ευλαβής πρωτοψάλτης Ευάγγελος Μποτσέτσος. Γέννημα - θρέμμα της Παραβόλας, έμαθε από μικρός την βυζαντινή μουσική και επί μία ολόκληρη ζωή έψαλλε εκεί στον Άγιο Δημήτριο. Κυρίως χρησιμοποιούσε τα βιβλία του Αθανασίου Καραμάνη. Κλασικός, σοβαρός, ιεροπρεπής δίδαξε την τέχνη του ιερού Δαμασκηνού σε μαθητές κι έτσι κάθε Κυριακή και εορτή υπήρχε ένας μικρός χορός στο αναλόγιο.

Επίσης, ασχολήθηκε δόκιμα με την υμνογραφία. Γνώριζε την εκκλησιαστική γλώσσα και ευχερώς συνέγραφε ακολουθίες, εγκώμια, παρακλήσεις. Ουδέποτε αρνήθηκε την βοήθειά του σε κληρικούς, μοναχούς, ιεροψάλτες, λαϊκούς χριστιανούς. Το κύρος του ήταν σημαντικό και στον τομέα αυτό, όχι μόνο στην Αιτωλοακαρνανία.

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερόμασταν στην αγάπη και συνεργασία του Ευάγγελου Μποτσέτου  με τους διακόνους του αναλογίου. Πήγαινε και σε άλλους ιερούς ναούς, να συνδράμει στις πανηγύρεις, να συμψάλλει σε μοναστήρια... Υπήρξε ουσιαστικό μέλος του συλλόγου ιεροψαλτών <Άνθιμος ο αρχιδιάκονος>, μάλιστα βοήθησε ουσιαστικά στην πραγματοποίηση εκδηλώσεων παλαιότερα.

Η εξόδιος ακολουθία ετελέσθη την Παρασκευή 18 Ιουνίου 2022 στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου Παραβόλας με συμμετοχή 10 περίπου ιερέων. Αρκετοί ήταν οι ιεροψάλτες που προσήλθαν και έψαλλαν στα δύο αναλόγια, κάποιοι στο εκκλησίασμα. Την προσωπικότητα του μακαριστού σκιαγράφησε παραστατικά ο εκ των μαθητών και φίλων του Βασίλειος Καπέρδας, φιλόλογος - λυκειάρχης - πρώην δήμαρχος Θεστιέων.

Ευχόμαστε ο πανοικτίρμων Θεός να κατατάξει τον αείμνηστο Ευάγγελο εν χώρα ζώντων, όπου να μελωδεί με τους Αγίους και τους Αγγέλους. Έστω η μνήμη αυτού αιωνία!



Δεν υπάρχουν σχόλια: