Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022

εκλογή και χειροτονία του νέου επισκόπου Αιτωλίας & Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού

Την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022 η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος εξέλεξε τον αρχιμανδρίτη π. Δαμασκηνό Κιαμέτη ως μητροπολίτη της Ιεράς μας Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Ο νέος επίσκοπος κ. Δαμασκηνός γεννήθηκε το 1975 στον Πειραιά, ανατράφηκε και πραγματοποίησε τις εγκύκλιες σπουδές του στον τόπο της καταγωγής του, τη Σάμο. Έλαβε το Πτυχίο του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1997. Το ίδιο έτος εκάρη μοναχός και χειροτονήθηκε διάκονος υπό του Μακαριστού Μητροπολίτου Πειραιώς κυρού Καλλινίκου. Τον δεύτερο βαθμό της ιερωσύνης έλαβε τον Ιούνιο του 2002 υπό του Γέροντός του, Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, τον οποίο ακολούθησε άμα τη ενθρονίσει του στο Βόλο. Εκεί χρημάτισε Αρχιδιάκονος και Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Γραφείου του Μητροπολίτου (1998 – 2003), Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος (2003-2006) και έπειτα Πρωτοσύγκελλος (2006 μέχρι σήμερα), αναπτύξας σπουδαίο ποιμαντικό έργο.

Σε κλίμα συγκίνησης και πανευφρόσυνης χαράς τελέστηκε από τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022 στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αθηνών η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού. Συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Σάμου Ευσέβιος, Δημητριάδος Ιγνάτιος, Σιδηροκάστρου Μακάριος, Νεαπόλεως Βαρνάβας, Λευκάδος και Ιθάκης Θεόφιλος, Νέας Ιωνίας Γαβριήλ, Λαρίσης Ιερώνυμος και Κιλκισίου Βαρθολομαίος. Να αναφερθεί ότι στο ναό παρέστησαν εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου, μέλη της Κυβέρνησης, εκπρόσωποι των Αρχών της Αιτωλοακαρνανίας, κληρικοί και πλήθος πιστών από διάφορα μέρη της Ελλάδος.

Στον χειροτονητήριο λόγο του, ο νέος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός μεταξύ άλλων τόνισε ότι "ο κάθε επίσκοπος αποτελεί μια συνέχεια στον κρίκο της αλυσίδας της Εκκλησίας, αλλά και μια καινούργια αρχή." Επίσης αναφέρθηκε στην ιστορικότητα της Επαρχίας του και στις μορφές που αναδείχθηκαν στα ιερά χώματα της, υπογραμμίζοντας ότι "η Αιτωλοακαρνανία είναι ένας τόπος, που μέχρι σήμερα γεννά αγίους". Ειδική μνεία έκανε στους τρεις τελευταίους μητροπολίτες (Ιερόθεο, Θεόκλητο, Κοσμά), τονίζοντας την αρετή τους και ζητώντας τις ευχές τους. Συγκινητικά ήταν τα λόγια του, όταν μίλησε για το χωριό του στη Σάμο, τα βιώματα από τον τοπικό ιερέα, τους γονείς και συγγενείς του, την γνωριμία του και διακονία του στον Πειραιά και φυσικά στον Βόλο, πλησίον του Γέροντός του, επισκόπου Ιγνατίου.

Απευθυνόμενος ο Αρχιεπίσκοπος προς τον νέο Μητροπολίτη, ανέφερε ότι η Εκκλησία μερίμνησε για την Ι.Μ. Αιτωλίας και Ακαρνανίας και θα συνεχίσει να μέριμνα. Σχολίασε την ιστορικότητα της Επαρχίας, λέγοντας ότι «πρόκειται για μια περιοχή που μας κάνει περήφανους». Τέλος εξήρε την προσωπικότητα του νέου Μητροπολίτη κ. Δαμάσκηνου, τονίζοντας ότι η μέχρι σήμερα διακονία του έδειξε ότι τα καταφέρνει θαυμάσια σε όλους τους τομείς.

Όλη η ψαλτική μας κοινότητα αναφωνούμε το <άξιος>, ευχόμενοι και προσευχόμενοι όπως ο Άγιος Θεός στηρίζει τον μητροπολίτη μας στην πολυεύθυνη διαποίμανση της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας. 



1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Κουράζουν οι επαναλήψεις