Παρασκευή 21 Απριλίου 2023

εκδημία Μιχαήλ Οικονόμου

 Μέσα στην πασχάλια περίοδο η ιεροψαλτική κοινότητα της περιοχής μας προέπεμψε στον ουρανό ένα εκλεκτό μέλος της, τον Μιχαήλ Οικονόμου. Μετά τις σπουδές του στη θεολογική και φιλοσοφική σχολή, διορίστηκε καθηγητής στην μέση εκπαίδευση, φθάνοντας μάλιστα στο βαθμό του γυμνασιάρχη.

Όσον αφορά τη διακονία του στο αναλόγιο, ο μεταστάς αξιώθηκε λιπαρής μουσικής παιδείας, εξασκώντας το λειτούργημα του ιεροψάλτου με σοβαρότητα, μεγάλη αγάπη στους νέους και όλους τους συναδέλφους. Υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του συλλόγου ιεροψαλτών Αγρινίου το έτος 1980, οργάνωσε και συμμετείχε σε πολλές εκδηλώσεις - συναυλίες, ζητούσε πάντα την διαρκή επιμόρφωση των ιεροψαλτών και κατέβαλλε προσπάθειες προς τούτο, ιδιαίτερος ήταν ο σεβασμός του προς την μουσική παράδοση και τάξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, συνέστησε δική του χορωδία κατά καιρούς η οποία απέδιδε ύμνους και παραδοσιακά τραγούδια με επιτυχία, βοήθησε στην έκδοση μουσικών βιβλίων, διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του συλλόγου μας και πρόεδρος αυτού.

Λυπούμαστε κατ' άνθρωπον που χάνουμε από ανάμεσά μας έναν τέτοιο ικανό άνθρωπο, όμως ζητούμε το έλεος του Θεού για τον μακαριστό Μιχαήλ Οικονόμου, γνωρίζουμε δε ότι πολύ πρόσεχε την πνευματική του ζωή και ζούσε με ελπίδα αναστάσεως, άλλωστε γνώρισε υπεύθυνα τη θεολογία της Εκκλησίας μας και διακόνησε και το θείο κήρυγμα. Ολοκληρώνουμε την αναφορά μας με ένα απόσπασμα από επιστολή του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά προς την μοναχή Ξένη (Φιλοκαλία Δ΄, 249).

<Όπως ακριβώς ο Υιός του Θεού έγινε άνθρωπος εξαιτίας της άμετρης φιλανθρωπίας Του, πέθανε ως προς τη σάρκα, η οποία χωρίστηκε προσωρινά από την ψυχή της, όχι όμως από τη θεότητα, και ανέστησε το σώμα Του και το ανέβασε στον ουρανό με όλη τη δόξα Του, έτσι κι εμείς οι πιστοί, όταν πεθάνουμε και χωριστούμε από τα σώματά μας, δεν πρόκειται να χωριστούμε από το Θεό. Κατά τη γενική ανάσταση θα πάρουμε τα σώματά μας και θα πλησιάσουμε τον Θεό με ανεκλάλητη χαρά, για να είμαστε πάντοτε μαζί Του. Πρόδρομός μας υπήρξε ο αναστάς Ιησούς>.

Δεν υπάρχουν σχόλια: