Παρασκευή 26 Μαΐου 2023

θαύμα της Πορταΐτισσας στον Νεκτάριο μοναχό ιεροψάλτη

 Στο βιβλίο "Γεροντικό του Αγίου Όρους" διαβάζουμε:

Στην ιερά μονή των Ιβήρων, κατά την ετήσια πανήγυρη της Παναγίας Πορταΐτισσας (15 Αυγούστου) για την αγρυπνία το μοναστήρι είχε καλέσει να ψάλλει σαν δεξιός πρωτοψάλτης ο Ρουμάνος μουσικός Νεκτάριος μοναχός, ο λεγόμενος Βλάχος.

Κι εδώ, όπως και στο ναό του Πρωτάτου, μερικοί από φθόνο κινούμενοι, έφτασαν στο σημείο να γίνουν όργανα του σατανά. Για να εμποδίσουν τον καλλίφωνο αυτόν ψάλτη να ψάλλει ως δεξιός πρωτοψάλτης, έριξαν δηλητήριο μέσα στο ποτό του.

Ο ευλογημένος αυτός μουσικός με βαθιά και μεγάλη πίστη στον Θεό και την Κυρία Θεοτόκο οπλισμένος, μόλις κατάλαβε τους πρώτους πόνους να τον ζώνουν, έτρεξε αμέσως μπροστά στην εικόνα της Πορταΐτισσας, πήρε το καντήλι, ήπιε ολόκληρο το περιεχόμενό του και με πολύ παράπονο είπε "Παναγιά μου, σώσε με, με δηλητηρίασαν".

Η ταχεία σε αντίληψη και έτοιμη βοηθός και ιατρός των επικαλουμένων Κυρία και Δέσποινα Θεοτόκος, άμα ο Νεκτάριος ήπιε το περιεχόμενο του καντηλιού, αμέσως έδωσε την θεραπεία, έγινε καλά τελείως υγιής και έψαλε με πολλή διάθεση σ' όλη την αγρυπνία.

Έτσι για να ντροπιαστούν εκείνοι που τόλμησαν κι έκαναν αυτό το έγκλημα, ο Νεκτάριος έψαλε και με συντριβή καρδιάς δοξολόγησε τον Ύψιστο και ευχαρίστησε την Μητέρα του Θεού. Καθώς ο ίδιος μετά ομολόγησε, ουδέποτε άλλοτε είχε τόση καθαρότητα λάρυγγα, όπως τη βραδιά εκείνη, κατά την οποία αισθάνθηκε ανέκφραστη χαρά και αγαλλίαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: