Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

ερμηνεία τερερέμ (4)

      Άλλη μυστική ερμηνεία

Εκτός απ’ ανωτέρω αναπτύχθηκαν, υπάρχει και άλλη, ακόμη βαθύτερη, περισσότερο συμβολική και μυστική ερμηνεία του μουσικού μέλος του τερερέ. Για το λόγο αυτό είναι αναγκαία η επιστράτευση της προσοχής του ευσεβούς και φιλακόλουθου αναγνώστη-ακροατή. Η Καθολική και Αποστολική Εκκλησία του Χριστού, από της συστάσεώς της, απ’ την αρχή της παρουσίας της στον κόσμο δεν έκανε τίποτε μάταιο, (α)νόητο ή ανώφελο. Όλα όσα λέγονται και γίνονται κατά τη διάρκεια της λατρείας του Θεού, μέσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία, έχουν σκοπό(τέλος) και νόημα (έννοια). Όλα στηρίζονται στην παράδοση των παλαιών πατέρων και διδασκάλων. Δεν υπάρχει σχήμα και λόγος, που να μην σημαίνει (αποκαλύπτει), κάποιο έργο ή νόημα, ιστορία, θαύμα ή μυστήριο του Θεού.
Σήμερα όμως, πολλοί μισούν τη σπουδή και τιμούν την αγνωσία ως γνώση, και την κακία πιο πολύ απ’ την αρετή. Προκόπτουν οι πονηροί και άφρονες, κατά τον μεγάλο Απόστολο, «πονηροί και γόητες πρόκοψουσιν επί το χείρον, πλανώντες και πλανώμενοι.» (Β’ Τιμ. 3,13).
Όλοι αυτοί για να σκεπάσουν την «ιδίαν γύμνωσιν» της αφροσύνης τους, τολμούν να ισχυρισθούν ότι ο τερερισμός και η «χειρονομία της ουρανομιμήτου μουσικής είναι άπρεπον πράγμα». Αυτό βέβαια γίνεται, γιατί δεν γνωρίζουν ούτε την αιτία, ούτε την απόδειξη, και λένε ότι ομοιάζουν με τα ζώα, (όσοι χρησιμοποιούν το τερερέ), τα οποία επειδή δεν έχουν χέρια, φωνάζουν χωρίς σχήματα, χωρίς δηλαδή να μπορούν να εκφρασθούν με έναρθρο λόγο.
Για να κατανοήσουμε ότι αυτό το τερερέ είναι μια συμβολική μελουργία, και σημαίνει πολλά και διάφορα πράγματα, προχωράμε στην εξήγηση και απόδειξη. Έτσι θα διαπιστώσουμε ότι το τερερέ δεν τέθηκε «απλώς και ως έτυχε», αλλά είναι κάτι που περικλείει σκοπό και σπουδαίο νόημα. Και εξηγούμαστε:
Α) Αυτή η «ασήμαντη» φωνή σημαδεύει την Αγία και Υπερούσιο Τριάδα.
Β) Σημαίνει την ένσαρκο οικονομία.
Γ) Σημαίνει τη ζωντανή κιθάρα, τον άνθρωπο, καθώς επίσης και την Αγία Ανάσταση του Χριστού, αλλά και την μελλοντική των ανθρώπων.
Δ) Την ανατροπή, δηλαδή την καταστροφή των μουσικών οργάνων, με τα οποία έψαλλαν στους ανύπαρκτους θεούς τους, οι άπιστοι Έλληνες(Εθνικοί).
Ε) Σημαδεύει ακόμα και το φυσικό χρέος που έχουμε προς τον Θεό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: